ZET JE VILTSTIFT OP Z’N KOP, OF VUL ‘M BIJ

TANTE DORA

Ach, wat kost tegenwoordig nou een markeerstift of een viltstift? Die euro en nog wat zal je de kop niet kosten. Koop een nieuwe, is snel de gedachte. Maar met wat slimmigheidjes is de levensduur van een viltstift gemakkelijk te verlengen, vrijwel zonder verlies aan schrijfkracht.

Tankje

Een viltstift of markeerstift is in feite niet meer dan een langwerpig plastic of lichtmetalen tankje. In dat tankje zit een lont van weefsel, waarin de inkt zit opgeslagen. De inkt loopt in de vilten punt van de stift, waarmee je schrijft. Als de lont in het tankje droger wordt, begint de punt slechter te schrijven.

Dora viltstift op z'n kop klein

De inkt is echter een vloeistof, en is onderhevig aan de zwaartekracht. De zwaartekracht trekt de inkt naar beneden. Als er dus te weinig inkt in de punt komt, kun je de stift het beste op z’n kop bewaren. Dan vloeit de inkt daar vanzelf naartoe. Is het zo simpel? Jazeker! Je kunt soms nog wel maanden prima doorschrijven als je de stift voortaan permanent ondersteboven verticaal bewaart, bijvoorbeeld in een glas of een pennenstandaard.

Bijvullen

En als zelfs dat niet meer werkt, dan kun je de stift vaak bijvullen. De punt van de merkstift van de HEMA kun je er bijvoorbeeld afschroeven, waardoor de lont binnenin bloot komt te liggen. Drup er voorzichtig een paar drupjes water op, draai de dop met punt er weer op, en je kunt weer vooruit. Ook dan natuurlijk met de punt naar beneden bewaren. Het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) doet nog onderzoek naar het bijvullen met wat druppels schrijfinkt, maar dat experiment is nog gaande.

viltstift

De aanschaf van een nieuwe viltstift uitstellen levert je geen enorme kapitalen op, maar waarom zou je goed geld uitgeven als het niet hoeft? Het gaat vooral over het principe. En als je echt elke euro moet omdraaien omdat je zo weinig euro’s hebt, dan is het fijn als je even geen euro plus hoeft uit te geven voor een nieuwe stift. Zo simpel is dat.

LEES MEER: Nooit zomaar dingen weggooien: wie bewaart heeft wat!

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/wie-bewaart-heeft-wat/

 

Dit vind je misschien ook leuk...