KOELKASTDISCIPLINE IN HET WARME JAARGETIJDE

Nu de buitentemperaturen langzamerhand weer vaker boven de twintig graden komen, is het goed om met meer discipline om te gaan met de koelkast. Want koelen kost stroom, en stroom kost geld. Hoe warmer het wordt, hoe vaker de koeling aanspringt. Zo simpel is het. Hoe minder, of des te efficiënter de koelkast werkt, hoe minder stroom je verbruikt. Hier enige tips om de koelkast vooral niét te laten werken:

  • Als je de zojuist gekochte boodschappen in de koelkast wilt opbergen, doe dan niet telkens de deur open voor elk artikel. Leg de spullen klaar naast de koelkast, bijvoorbeeld op de keukentafel. Dan open je de deur en legt alles er in één keer in. Dan is de deur het kortst open, en ontsnapt er minimaal koude.
  • Als je iets uit de diepvries gaat koken, denk er dan op tijd aan, en leg het product zo vroeg mogelijk in de koelkast. Dan kan het in de koelkast langzaam ontdooien. Daarbij geeft het bevroren voedsel koude af binnen in de koelkast. Alle kleine beetjes helpen.
  • Van dezelfde orde, alleen andersom: laat gekookt voedsel helemaal afkoelen, voordat je de pan of schaal in de koelkast zet.
  • Als je toch van plan was om de koelkast schoon te maken, doe het dan nu. Vooral de warmtewisselaar achterop de kast kan niet schoon genoeg zijn. Hoe minder stof er op de radiator zit (want dat is dat hekwerk aan de achterkant), hoe beter de warmte kan ontsnappen, die de kast binnenin heeft opgenomen. Tante Dora kent iemand, die haar koelkast op zo’n frame met wieltjes heeft staan, waardoor ze de koelkast regelmatig van de muur kan halen, om de warmtewisselaar te stofzuigen. IJskorsten verwijderen uit het vriesvak is ook een goede manier om energie te sparen.

Door deze koelkastdiscipline bespaar je geen honderden euro’s per jaar. Maar enige tientallen euro’s zitten er zeker in. Door even na te denken, kun je zonder veel extra moeite je stroomrekening omlaag brengen.

LEES MEER:   Little Free Pantry: voedsel delen met wie het nodig heeft. Een nieuwe trend uit Amerika, die in ons land ook steeds gewoner wordt:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/the-little-free-pantry-een-gratis-voorraadkastje-langs-de-kant-van-de-weg/

Dit vind je misschien ook leuk...