KOFFIEDIK: JE GROTE VRIEND

Verstokte theedrinkers mogen het item van vandaag overslaan, want het gaat vandaag over het meest handige, nuttige en bovendien kosteloze afvalproduct uit ons huishouden: koffiedik. Je bent al heel goed bezig als je de koffieprut in de groene recyclebak gooit. Maar je kunt het spul ook direct in en rond je huis gebruiken, en daarmee in veel gevallen dure producten vervangen. Hier een aantal toepassingsmogelijkheden van koffiedik:

Dora koffiedik in emmertje

  • Laat het schuurpoeder maar staan: koffieprut is een effectief en mild schuurmiddel. Geen krassen, wel mooi schoon. Ook je handen, als je eens een middagje aan je fiets hebt geklungeld.
  • Volgens tante Dora zelf helpt koffiedik tegen verstopte gootstenen. Een flinke schep in de afvoer, en dan goed doorpoelen met water. Ook hier is de schurende werking van de smurrie verantwoordelijk voor het vrijmaken van de afvoer. Gratis en zonder giftige chemie, dus.
  • Het is onlangs wetenschappelijk bewezen: slakken houden inderdaad niet van de korreltjes van koffiedik. Erg handig te weten, als je binnenkort weer de jonge slaplantjes in je moestuin gaat zetten. Gewoon een cirkeltje prut om de plant. Wel regelmatig verversen, want koffiedik vergaat en wordt uiteindelijk humus, en dat vinden slakken juist lekker.
  • Waarmee we bij de laatste koffietruc zijn: koffiedik gebruiken als bodemverbeteraar in jouw tuin. Waarom zou je zo’n dure zak compost in het tuincentrum of bouwmarkt kopen, als je na elk kopje troost een paar scheppen instant compost overhoudt? Doe de prut in een afsluitbaar plastic emmertje dat je op het aanrecht zet, bijvoorbeeld een hergebruikt yoghurtemmertje. Als het emmertje vol is, strooi je het door je tuin. Na een paar weken hebben bacteriën en wormen de koffiekorreltjes omgewerkt tot prima compost, ook zonder gebruik te maken van de compostbak.

Dora koffiedik

 

Het is misschien wat overdreven om over het ‘zwarte goud’ te spreken, maar koffiedik is handig spul. Verzamel het en gebruik het, gratis, zonder chemie en compleet recyclebaar.

LEES MEER:   Soms ligt de mest gewoon op straat:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/de-mest-ligt-soms-gewoon-op-straat/

 

Dit vind je misschien ook leuk...