LAAT DE KOU BUITEN (als die komt) HET WERK DOEN

We hebben tot nu toe geen echte koudeperiode gehad. Tante Dora vindt dat eigenlijk erg jammer, terwijl ze helemaal niet van verkleumde handen of voeten houdt en liever lekker bijnde haard binnen in huis zit. Toch vindt zij kechte koude een hulp in de huishouding. Een hulp die bovendien gratis voor ons werkt. Wat bedoel je, tante Dora? Leg eens uit?

• Er zijn heel veel beestjes, schimmels en bacteriën die niet van droge, koude lucht houden. Als je jouw beddengoed, kleding, kussens en vloerkleden een nachtje buiten hangt bij min zes, dan leeft er geen stofmijt meer. Vieze luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als het overdag ook nog zonnig is, dan helpt ook de zon mee met het de strijd tegen de muffigheid. Gewoon buiten hangen. Deze intensieve reinigingsbeurt kost helemaal niets.

• Als het buiten koud is, dan kun je buiten koelen zonder koelkast. Natuurlijk moet je wel een beetje oppassen: als het ’s nachts hard vriest, dan kun je beter niet jouw kostelijke kratje bier in de kou laten staan. Dan vriezen de flesjes stuk. Maar misschien heb je een enigszins koelere schuur waar het niet vriest, maar waar levensmiddelen wel gekoeld kunnen worden. Kijk eens om je heen, of de koude buitenlucht in of om je huis de koelkast (tijdelijk) overbodig kan maken. Dat scheelt weer stroom.

Als je gebruik maakt van de weersomstandigheden, kun je het hele jaar door soms veel geld besparen. Niet alleen de winterkou kan ons helpen. Ook het winterzonnetje is ons behulpzaam. De zon staat immers zo laag, dat ‘ie door de ramen recht in ons huis schijnt. Gratis warmte!

LEES MEER: Ook een hete kruik doet wonderen, zelfs als het niet koud is:

EEN HETE KRUIK DOET WONDEREN

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. liesbet schreef:

    Koelkast tijdelijk uitschakelen en niet gebruiken maar het gerief buiten of in de schuur zetten, is misschien wel een tip om minder stroom te verbruiken maar elke keer dat je dan een voedingsmiddel nodig hebt dat buiten of in de schuur staat moet je de achterdeur opendoen en komt er koude binnen waardoor de temperatuur in huis afneemt. Idem als het gebruikte product dan terug buiten of in de schuur wil gaan plaatsen.

  2. Nola Henselmans Dijkmans schreef:

    Klopt helemaal! Plus, in onze schuur komt ongedierte, we hebben nu eenmaal niet die voorzieningen die vroeger nodig waren om beestjes bij je spulletjes weg te houden… bij ons is het dan een kratje met ditjes en datjes.