LAAT DE TOCHT JE NIET IN DE KOU ZETTEN

Gisteren hadden we het over de noodzaak om te ventileren, zelfs als het buiten wat frisser is. Echt een herfsttip! Nog een andere herfsttip: ga op zoek naar tochtende kieren. Want ventileren moet bewust en opzettelij zijn, en je moet het goed kunnen regelen. Tochten zorgt echter voor het ongecontroleerd weglekken van behaaglijkheid uit je huis. En stoken voor de vogeltjes op je balkon kost je handenvol verspild geld. Op zoek naar kieren en spleten, dus. En ze verhelpen, uiteraard. Vandaag een paar hints om je op weg te helpen:

  • Let maar op: in de bouwmarkt zijn rond deze tijd de tochtstrips in de aanbieding. Maak daar gebruik van, en sla een voorraadje in. Natuurlijk moet je wel weten hoe je die strips aanbrengt, en wat je wel en vooral niet moet doen. Dat gaat tante Dora je niet uitleggen, daar zijn experts voor. Die experts zitten op YouTube, en leggen je alles precies uit, vaak op uitnodiging van diezelfde bouwmarkten die de tochtstrips verkopen. Typ op de zoekmachine van YouTube ‘tochtstrip aanbrengen’ in , en je krijgt les van de experts, letterlijk op honderd-en-een manieren.
  • Let een beetje op de ventilatieroosters. Zorg dat ze regelmatig geopend zijn, maar laat ze niet teveel tochten en teveel kou binnenlaten. Een ventilatierooster hoeft niet voortdurend open te staan. Als je een uur na het koken het rooster in de keuken weer dicht doet, dan zijn de kookdampen verdwenen, en kun je het schuifje gewoon sluiten, of op een heel klein kiertje zetten.
  • Een tip voor de mannen en vrouwen die graag haken, breien en naaien: wat dacht je van een gebreid, langgerekt stoffen beest dat je tegen de kier van de voordeur kunt leggen? Het helpt echt, en het ziet er nog leuk uit ook.
  • Houd gordijnen zoveel mogelijk dicht. Zelfs als de venstersponningen een beetje tochten, blijft de tocht zo netjes achter het gordijn, en niet in jouw kamer. Misschien wordt het ook eens tijd om een gordijn achter de voordeur en de keukendeur te hangen? Daarmee heb je zo’n koud gat meteen buitengesloten.

Tocht kost je veel geld. Per stookseizoen verslindt tocht veel energie. Doe er wat aan. Soms zijn kleine ingrepen al voldoende om veel te besparen.

LEES MEER:   Dé vraag van eind september: trui of thermostaat?

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/thermostaat-of-trui/

Dit vind je misschien ook leuk...