LAAT DE WATERPOLITIE MAAR GERUST JOUW NIET MEER LEKKENDE KRAAN ZIEN

We gebruiken veel teveel water, riep een groot waterbedrijf deze week. Dus moesten we maar snel een regenton aanschaffen, zodat we voor het watergeven van de tuin geen kostelijk kraanwater meer hoeven te gebruiken. En nooit, nooit méér dan vijf minuten douchen, hoor! Anders gaat meneer Vitens de prijs van een kuub water verhogen, zeker weten. En dat willen wij toch niet?

Je hebt al een zorgkostenpolitie, een uitkeringspolitie, en nu dus een echte waterpolitie, die bij je onder de douche kruipt om je eraan te hinderen dat je acht minuten onder de waterstralen staat. Want dat mag niet meer, hoor je? Zul je zien, straks: een waterverbruik-app die jou dag en nacht in de gaten houdt. Gratis uploaden, en het waterbedrijf kijkt ijverig mee in bad en toiletpot. In China hebben ze zoiets vast al. Wie niet zuinig is met water, gaat prompt de gevangenis in.

Drupjes

Dat wil niet zeggen dat je op een volwassen manier geen water kunt besparen. Denk eens aan de waterverspilling door een lekkende kraan. Officiële instanties in de VS hebben precies uitgerekend hoeveel water er weglekt bij een lekkende kraan. Als een kraan 4000 drupjes lekt, dan is dat samen een liter water. Vierduizend druppels: dat klinkt heel veel. Maar als je een serieus lekkende kraan hebt, die elke seconde een druppel produceert (dat is het soort gedrup waarvan je ’s nachts wakker wordt), dan zijn dat in totaal 3600 druppels per uur. Niet ver van een liter water per uur, dus! Reken maar uit hoeveel liter dat in 24 uur is.

Nu is kraanwater niet het meest kostbare product in ons land. Misschien komt het daardoor, dat mensen een waterkraan zo lang laten druppen. Als het een lekkende benzinekraan was, dan zouden ze er waarschijnlijk meteen iets aan laten doen. Maar elke druppel water kost wel geld, en als er veel druppels bij elkaar komen, wordt het toch een serieuze uitgave. Bovendien is die uitgave zinloos, want het water loopt ongebruikt in de afvoer.

Maatbeker

Zelfs als je kraan maar drie keer per minuut drupt, is het op jaarbasis een flinke bak vol. Zet maar eens een nacht lang een maatbeker onder een lekkende kraan (of een emmer met maatverdeling, als het erg drupt), en kijk hoeveel er ingedrupt is. Reken uit hoeveel er gedrupt is in een uur, en reken dan uit hoeveel er in 24 uur weglekt, en in een week, en in een maand. Je zult vast schrikken.

De oplossing is veel goedkoper dan de prijs van al dat verspilde water. Een kraanleertje is niet duur, en als je een huis huurt, wil de verhuurder meestal best langskomen om het gedrup (gratis) te laten ophouden. Niet te lang wachten dus. En vertel het maar trots aan de waterpolitie, van die niet meer lekkende kraan, als ze aan de deur komen!

LEES MEER: Met deze zomerse temperaturen is (koud) water weer een serieuze dorstlesser:

KOUD WATER VOOR WARME DAGEN

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *