LAAT DE ZON ER EENS OP SCHIJNEN

Wie in deze natte weken zijn of haar was binnen moet drogen op een waslijn, of anderszins natte spullen wil drogen, kent de muffe en zurige lucht die te lang vochtig textiel mettertijd ontwikkelt. Wassen helpt niet meer. Jakkie! Er zit maar één ding op: in de zon ermee! Want de zon is de grote vijand van schimmel, bacteriën, huisstofmijt en veroorzakers van nare luchtjes. Zij houden niet van ultraviolette straling, en gaan de pijp uit. Bovendien: zo’n behandeling kost niets, want voor niets gaat de zon op.

Dora waslijnen

Hier een aantal klusjes die je rustig aan de zon kunt overlaten:

  • Muffe handdoeken en ander textiel worden, na een wasbeurt, in de zon weer fris en reukloos. Bacteriën en schimmels worden door de ultraviolette straling van de zon gedood. Bij hardnekkige muffigheid kan het nodig zijn om de behandeling te herhalen, maar het gaat je vast en zeker lukken.
  • Beddengoed zoals kussens, dekbedden en matrasovertrekken zullen stofmijten bevatten. Stofmijten houden van vochtig, donker en warm. Ze hebben een pesthekel aan droogte en fel zonlicht. Een regelmatig zonnebad van je beddengoed doodt heel veel stofmijten, en dat merk je, als je allergisch bent.

Dora zonontsmetten

  • Afvalbakjes voor groenafval kunnen hardnekkig gaan stinken, zelfs als je ze regelmatig met water en zeep reinigt. Zet ze open, met de open kant richting de zon, en laat de stralen binnenin hun werk doen. Binnen een paar uurtjes is de viezigheid verdwenen, als bacteriën voor de zon.
  • Deurmatten, hondenmanden, losse bekledingskussens van banken en stoelen, gordijnen en andere losse spullen in ons huis, knappen erg op met een zonnebad. Weg luchtjes, weg stofmijten, weg bacteriën! Leg ze op een tuinstoel of hang ze aan een waslijn, en laat de zon gratis en met grote kracht jouw helper in het huishouden zijn.

Dora muffe handdoek

Misschien is vandaag nog geen ideale dag voor een zonnebad. Maar als het straks weer droog en zonnig wordt, kun je het allicht een keer proberen. Het resultaat is soms verbluffend, en nogmaals: de zon is helemaal gratis.

LEES MEER:   Houd het op een warme zomerse dag binnen wel koel, zelfs zonder airconditioning:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/houd-het-koel-in-de-hitte-zonder-airconditioning/

 

Dit vind je misschien ook leuk...