LAAT DIE OUDE LAMP NOG MAAR EVEN ZITTEN

Laatst vertelde iemand over zijn vrijwilligerswerk bij een klein lokaal museum. Kleine lokale musea hebben het moeilijk. Veel subsidies krijgen ze niet meer, en sponsoren laten het er ook bij zitten, als gevolg van de crisis. Gelukkig hebben dergelijke musea veel hulp en steun van allerlei vrijwilligers. Maar ook in een klein museum moet in de winter de kachel aan, en moeten de spullen in het licht worden gezet.

Dora lamp

De vrijwilliger vertelde dat de leiding van het museum er, na enig rekenwerk, achter was gekomen dat er op energie veel te besparen viel. Voorheen werd het museum verlicht met vele tientallen spaarlampen en gloeilampen. Nadat alle verlichting in één keer was vervangen door energiezuinige ledlampen, was de jaarlijkse stroomrekening ineens bijna duizend euro lager. Tel uit je winst, als sappelende vrijwilligersorganisatie.

Vervanging

In dit geval waren de kosten van de vervanging van de vele lampen in het museum lager dan de kosten van de stroom, zeker over de lange termijn gerekend. Dat geldt zelfs als je bedenkt dat ledlampen per stuk veel duurder zijn dan traditionele lampen. Voor huis-tuin-en-keukengebruik gaat die rekensom meestal niet op. Het is ongetwijfeld waar dat je met spaarlampen of ledverlichting stroomkosten spaart. Maar als je ineens al je lampen in huis vervangt, ook als die lampen het nog prima doen, dan gooi je in feite geld weg.

Dat weggooien heeft een dubbele betekenis:

  • Een werkende lamp heeft een bepaalde waarde, die pas naar nul gaat zodra de lamp kapot is, niet eerder. Het is alsof je een halfvolle fles Fanta leeggooit in de gootsteen, omdat je liever cola wil. Het is zonde, in geld uitgedrukt.
  • Een nieuwe lamp kost grondstoffen en energie om hem te maken. Door al je nog werkende lampen ineens te vervangen, moeten lampenfabrieken extra vervuilen om jouw stroomrekening omlaag te brengen. Voor één huishouden is dat misschien geen ramp. Maar omdat heel veel mensen nog werkende lampen op die manier vervangen, ontstaat er onnodige vervuiling en milieubelasting.

lampen

Vuistregel

Voor huishoudelijk gebruik geldt de vuistregel: gooi pas iets weg (of liever gezegd: doe iets pas in de recyclebak) als het echt stuk is. Wacht rustig tot de oude gloeilamp in de wc de geest geeft, en koop dan pas een spaar- of ledlamp. Dat geldt overigens voor veel apparaten, met uitzondering van koelkasten, afwas- en droogmachines. Die slurpen relatief veel stroom, maar worden de laatste jaren snel energiezuiniger. Wat vijf jaar geleden een energiezuinige wasdroger was, is tegenwoordig een stroomvreter. In zo’n geval kan een voortijdige vervanging je veel meer besparing opleveren dan de vervanging kost, ook aan milieukosten.

Overigens is de verplichte invoering van de spaarlamp en de gedwongen afschaffing van de gloeilamp ooit door de politiek verkocht met het argument, dat daarmee vele elektriciteitscentrales konden worden gesloten. Dat scheelde heel veel CO2-uitstoot. In de praktijk worden er in Nederland alleen maar centrales bijgebouwd, vaak van die extreem vervuilende kolencentrales. Raak dus niet in paniek van die paar gloeilampen die nog in je huis branden. Laat ze lekker branden, en vervang ze pas als ze kapot zijn.

brainstorming

LEES MEER:   Wil je echt meteen stroomkosten besparen, doe dan iets aan die sluipende energievreter, de stand-byknop:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/stand-by-is-een-dure-luxe/

 

Dit vind je misschien ook leuk...