LAAT JE HUIS GOEDKOOP BLINKEN

Deuren en ramen open, de mouwen opgestroopt, en: schoonmaken maar! Het is immers voorjaar, dus dan wil je graag dat ook de laatste spinnenwebben en stofnesten uit je huis verdwijnen. Wegwezen! De grote schoonmaak hoeft niet meteen een groot gat in jouw portemonnee te slaan. Hier een aantal tips, die schoonmaken goedkoper maken, zonder dat het resultaat minder blinkend is:

Wonderdoekjes en wondersponzen Ze bestaan echt: wonderdoekjes en wondersponzen, die volgens de fabrikanten op een sprookjesachtige manier schoonmaken. Deze producten hebben een bepaalde microstructuur, die het vuil als het ware van de ondergrond schraapt. En dan niet krassend zoals staalwol, maar heel zachtjes en behoedzaam. De meest bekende producten die zo werken, zijn de microvezeldoekjes en de meer recente wondersponzen. Zij maken zo goed schoon, dat je niet eens een schoonmaakmiddel in het water hoeft te doen. De structuur van het product zorgt voor het resultaat. Dat je het sop weg kunt laten, scheelt natuurlijk al, zowel in de portemonnee als in het milieu. Bovendien worden de vloeren, sanitair, wieldoppen en andere spullen zo goed schoon, zelfs zonder sop, dat je niet snel geneigd bent om naar allerlei speciale (en dure) reinigingsmiddelen te grijpen. Wondersponzen en -doekjes zijn al zo lang op de markt, dat ze ruimschoots goedkoop te koop zijn bij voordelige supermarkten zoals Action. Voor een paar dubbeltjes heb je al een spaarzaam, milieuvriendelijk wondertje in huis.

Azijn en spiritus Schoonmaakazijn beleeft blijkbaar een wedergeboorte, als je de goedkope tankjes met het spul op stapels in de supermarkten ziet staan. Hoe je azijn ook gebruikt, het blijft een goedkoop, mild, en toch heel grondig schoonmaakmiddel, dat heel goed ontkalkt en ontvet. Het zelfde geldt voor spiritus. Net als schoonmaakazijn moet je het weghouden van kinderen, omdat je het zeker niet kunt drinken. Maar ook spiritus is een eeuwenoud en natuurlijk reinigingsmiddel, dat door tante Dora zelf werd gebruikt om de ramen mooi streeploos af te lappen.

Speciale reinigingsmiddelen De chemie is al lang thuis in het gootsteenkastje. Voor elk viezigheidje en poetsprobleempje is er een goedje dat ertegen helpt. De laatste jaren timmert een bedrijf als HG stevig aan de weg, met letterlijk tientallen producten voor de meest uiteenlopende poetsopgaven. Die producten werken vaak erg goed, niet in de laatste plaats omdat de gebruikte chemicaliën behoorlijk sterk zijn. Middelen als gootsteenontstoppers en reinigers om schimmel te verwijderen zijn ware chemiecocktails. Daar word je niet altijd vrolijk van. Maar ze werken wel, en niet alles is even giftig. Reinigingsmiddelen voor houten vloeren en meubelen zijn zelfs uitgesproken mild. Maak je eigen keuzes. Zulke speciale reinigers zijn overigens veel voordeliger te krijgen bij allerlei goedkope warenhuizen. Die voeren niet de brede keuze van HG, en de kwaliteit kan ook minder zijn, maar het bespaart je wel veel euro’s. Het loont de moeite om het eens uit te proberen.

Zon en zeep Soms is schoonmaken echt simpel. Gordijnen, vitrage, kussenovertrekken, plaids, en sommige losse, wasbare meubelbekleding kunnen zo in de wasmachine. Het kost geen enkele moeite, het is grondig, en de boel ruikt weer lekker fris. Wie een afwasmachine heeft, kan ook allerlei gebruiksvoorwerpen met de afwas laten meedraaien. Moeiteloos schoon. Denk ook aan de zon als grote schoonmaker. Zonnebaden is niet altijd goed voor de mens, maar muffe meubeltjes knappen er meestal duidelijk van op. De zon is bovendien helemaal gratis.

Schoonheid en schoon-zijn zijn onbetaalbaar, maar duur hoeft het niet te worden, zoals we je hebben laten zien. Succes met het poetsen!

LEES MEER: Waarom zou je een dure dweil kopen, als een oude doek net zo goed poetst:

MET ELKE OUDE LAP KUN JE POETSEN

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. "Hanneke" schreef:

    Een aanvulling: er bestaan nog steeds wasserettes! En die hebben vaak grotere trommels dan je thuis hebt. Dus dekbedden, slaapzakken, gordijnen die te groot zijn voor je thuiswasmachine zou je mee kunnen nemen naar de wasserette, dan is het toch weer lekker schoon, zonder rare chemicaliën en zonder de kosten van een stomerij!

  2. Maia schreef:

    Wondersponzen kunnen misschien wel zonder schoonmaakmiddel wat schoon krijgen maar dat maakt ze niet milieuvriendelijk. Ze gaan maar een aantal keer mee en brokkelen daarna af, dan heb je kleine plastic stukjes overal want ze zijn gemaakt van melamine. Zo kunnen er kleine stukjes (niet biologisch afbreekbaar) plastic in het drinkwater komen als je bijvoorbeeld je bad of gootsteen ermee zou schoonmaken.