LACTOSEVRIJ ETEN
TANTE DORA
Een week of twee geleden brachten we een smakelijk recept voor een ovenschotel met pompoen en bladerdeeg. Een flinke scheut crème fraîche zorgde voor een bijna ragout-achtige vulling van de hartige pie. Eén van onze lezers had er wel trek in, maar ze heeft een lactose-intolerantie, en kan melk en melkproducten zoals crème fraîche niet verdragen. Er zijn echter lactosevrije alternatieven, al zijn die doorgaans niet goedkoop.
Bij de meeste West Europeanen wordt de lactose (melksuiker) in het lichaam afgebroken door de stof lactase, die het lichaam zelf produceert. Wie lactose-intolerant is, is niet in staat om lactose voldoende af te breken. Daardoor wordt het lichaam ontregeld, met soms ernstige darmklachten tot gevolg. In veel werelddelen heeft bijna iedereen een lactose-intolerantie, behalve heel jonge kinderen. Die moeten immers de moedermelk kunnen verteren. Maar wie ouder wordt, verliest het vermogen om melk te verteren. Melk is voor baby’tjes, niet voor volwassenen, lijkt de natuur te zeggen.
In West Europa hebben de meeste volwassenen een mutatie, waardoor ze ook na hun tijd als zuigeling melk kunnen verteren. Zij maken in hun lichaam wel voldoende lactase aan, die de opname van lactose mogelijk maakt. Maar lang niet iedereen in deze streken kan melk goed verdragen. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders hebben in meerdere of mindere mate last van lactose in hun voeding. Dat is één op de zeven landgenoten.
Veganisten
Overigens hebben veganisten minder kans op lactose-reacties, omdat veganisten per definitie geen dierlijke producten gebruiken. Maar omdat lactose in heel veel kant-en-klare voedingsmiddelen en zelfs in medicijnen is verwerkt, blijft het ook voor veganisten met een lactose-intolerantie oppassen geblazen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven voor gewone koemelk. Zo wordt er van soja zogenaamde sojamelk gemaakt, die qua smaak, kleur, dikte en eiwitgehalte veel op melk lijkt. Diverse sojafabrikanten brengen ook producten op de markt die op crème fraîche lijken. Hoewel deze kookroom meestal dunner is dan crème fraîche, is het bijvoorbeeld een goede vervanger voor de crème fraîche uit het recept met pompoen van enige tijd geleden.
Er zijn ook melkproducten waar de lactose uitgehaald is. Een firma als MinusL biedt een hele reeks lactosevrije koemelkproducten aan, van drinkmelk tot allerlei varianten die in een recept de crème fraîche zouden kunnen vervangen, zoals lactosevrije slagroom, verse roomkaas, yoghurt en kwark. Het voordeel van lactosevrije koemelkproducten is, dat ze wel de goede stoffen in melk bevatten, zoals calcium. Calcium is onder andere goed is voor sterke botten, en het zit niet in sojaproducten.
Veel duurder
Al met al zijn sojaproducten en lactosevrije koemelkproducten wel veel duurder dan de doorsnee melkproducten. Dat maakt het soms moeilijk om spaarzaam te koken. Wie lactose-intolerant is en een smalle beurs heeft, wordt wel gedwongen om heel geconcentreerd met eten bezig te zijn, en om creatief te koken. Het Tante Dora Kook Team (TDKT) maakt recepten die daar in principe geen rekening mee houden. Maar misschien hebben we hier toch wat alternatieven gegeven voor schijnbaar doodgewone crème fraîche, die voor veel mensen blijkbaar helemaal niet zo gewoon is.
LEES MEER: Er zit wel eens veel meer dan alleen lactose in onze levensmiddelen, spul dat ons allemaal ziek maakt:
http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-meer-chemie-hoe-duurder/
En dan vraag je je al snel af, waarom je dergelijke producten überhaupt koopt:
http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/waarom-koop-je-zoiets-uberhaupt/