LANG LEVE DE SCHOONMAAKAZIJN

Laatst liep tante Dora langs een aanleunwoning, waarvan de voordeur op een kier stond. De mevrouw die op dat adres woont, krijgt twee keer in de week huishoudelijke hulp. Die dag werd er gepoetst, en dat kon je goed ruiken. Uit de open deur waaide de herkenbare geur van schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn als hulp in de huishouding is aan een opmars bezig. In veel supermarkten kun je grote plastic vijfliter jerrycans met schoonmaakazijn kopen, voor een bedrag waarvoor je gewoonlijk een literflesje van het spul kunt kopen. De pallets met jerrycans azijn zijn in de winkels meestal snel leeg.

Schoonmaakazijn kun je niet gebruiken voor je slasaus, maar voor het overige is het overal goed voor. We hebben een aantal toepassingsmogelijkheden verzameld:

 • Schoonmaakazijn is een prima ontkalker. Sanitair en badkamertegels worden kalkloos en streeploos schoon met een scheut azijn in een sopje van allesreiniger. Hoe warmer het sopje, hoe beter de azijn werkt.
 • Fluitketels en waterkokers worden van binnen weer stralend schoon, als je er een liter water in kookt, waaraan je flinke drinkbeker azijn hebt toegevoegd. Laat het water met azijn even doorkoken, en laat het vervolgens in de ketel of koker een uurtje afkoelen. Zo lost de kalk op. Gooi het water weg, en spoel de ketel of koker goed uit, gebruik desnoods een beetje afwasmiddel. In een waterkoker waarvan het verwarmingselement vrij is van kalk, wordt het water sneller heet. Dat bespaart ook stroomkosten.
 • Als je toch een waterkoker vol met warm azijnwater hebt, giet ‘m dan leeg in de afvoer van de wastafel. Laat ook hier de azijn een uurtje inwerken, en spoel dan door met koud water. Je afvoer zal veel minder snel verstoppen.
 • Azijn ontvet ook goed. De keuken wordt stralend schoon, zonder bijtende middelen als chloor of speciale vetverwijderaar.
 • Een beetje azijn in het lapwater, en je ruiten worden blinkend en streeploos schoon.

Enzovoort, enzovoort. Schoonmaakazijn is mild en werkt meestal prima. Als je veel met je blote handen met azijn werkt, zul je merken dat je huid wel uitdroogt. Een beetje handcrème doet wonderen. Zo, deze lofzang op de goedkope schoonmaakazijn is lang genoeg. Koop zo’n jerrycan en ga aan de slag. Succes!

VERDER:   Zelfs een vies schilderij krijg je prima schoon met azijn:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/een-vies-schilderij-wordt-stralend-schoon-met-azijn/

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. liesbet schreef:

  Ik vraag me af wat het verschil is tussen gewone azijn die je in de keuken gebruikt en “schoonmaakazijn”. Ik kan me zelfs niet voorstellen dat ik in de supermarkt “schoonmaakazijn” kan kopen want ik heb het nog nooit zien staan in de rekken.

  • Neef M schreef:

   Schoonmaakazijn staat bij de schoonmaakmiddelen. Je kunt het niet gebruiken in je eten, omdat het een chemisch product is. Je kunt azijnsoorten waarmee je wel je salade kunt aanmaken, natuurazijn dus, wel gebruiken om schoon te maken, maar die azijn is veel duurder, en staan in het vak bij de slaolie en de mosterd. Zie ook de opmerking van Eva hieronder.

 2. Eva schreef:

  Schoonmaakazijn is een chemisch product en dus absoluut niet mild. Zeker niet voor planten. Alles kan ook gedaan worden met natuurazijn. Iets duurder (in gebruik en aanschaf) maar een stuk beter voor het milieu. Meer waard dan die paar centen. Google eens….

 3. Wilma schreef:

  Ik gebruikte schoonmaakazijn altijd voor het schoonmaken van de voegen tussen de stoeptegels. Helaas blijkt het nu een stuk minder milieuvriendelijk te zijn dan ik dacht…….