LED-VERLICHTING SLURPT BATTERIJEN

Ledverlichting heeft het helemaal gemaakt. Zeker in december, de maand van de lichtjes en kaarsjes, kom je ledlampjes overal tegen, in vrijwel elke feestverlichting. Soms kun je die leds via een transformator laten branden op netstroom, maar vaak moet je een pack vullen met batterijen, die voor de stroom zorgen. In veel tuincentra en andere winkels die led kerstverlichting verkopen, liggen de grootverpakkingen batterijen pal naast de verlichting. Al die batterijen zijn eigenlijk vervelend, want batterijen vervuilen sowieso het milieu, en hebben bovendien de neiging om te gaan zwerven, en uiteindelijk op straat of in de natuur te belanden. Bovendien zijn batterijen relatief duur.

dora-kerstverlichting

Hier een aantal tips, om de combinatie van leds en batterijen zo soepel en voordelig mogelijk te laten verlopen:

  • Kijk goed naar het plastic houdertje waarin je de batterijen moet stoppen. Het is opvallend, hoe klungelig en breekbaar die batterij-packs tegenwoordig zijn. Uiteraard zijn ze gemaakt in China, maar waarschijnlijk in de meest gure nepfabriek van het land, want veel van die doosjes met ingebouwde schakelaar gaan niet langer dan een seizoen mee. Dat is vast opzet! Kijk of het batterijhoudertje van jouw aankoop er een beetje stevig uitziet, en wees er voorzichtig mee: ze breken gauw.
  • Als je jouw led kerstverlichting over een week of wat weer opbergt voor het volgend jaar, haal de batterijen dan uit de houder. Batterijen kunnen chemicaliën gaan lekken, en die kunnen de contactpuntjes en de schakelaar lelijk beschadigen. Als er nog stroom in de batterijen zit, kun je ze er los bij opbergen, bijvoorbeeld in een stevig plastic zakje.

Dora Kerst 4

  • Gebruik, waar dat mogelijk en zinvol is, oplaadbare batterijen. Die kun je vele malen hergebruiken, waardoor ze minder vervuilen. Veel namaakkaarsen met van die flikkerende vlammetjes zijn tegenwoordig al standaard voorzien van oplaadbare batterijen, en je kunt er een speciale oplader voor kopen. Let daar eens op. Verwijder ook deze batterijen, als je de verlichting niet meer aanzet. Oplaadbare batterijen moeten wel elke keer als je ze wilt gebruiken weer worden opgeladen. Ze slaan de stroom niet voor eeuwig op, zoals in een gewone batterij.
  • Als je toch gewone batterijen gebruikt, kies dan voor een goede kwaliteit. Kies voor een bekend merk, of zoek op internet naar (huis)merken die een goede prestatie leveren. Hoe beter de makelij, hoe langer de batterij meegaat, hoe minder vaak je de batterij hoeft te vervangen. Dat scheelt je kosten, en dat scheelt milieuvervuiling.
  • Zorg dat je ALTIJD lege batterijen recyclet! Bij de meeste supermarkten, elektronicazaken en bij de milieustraat in jouw gemeente kun je lege batterijen inleveren. Die worden in een speciale fabriek op een schone manier uit elkaar gehaald, en de grondstoffen opnieuw gebruikt.

Leds zijn leuk en goedkoop, maar de batterijen die er in gaan zijn vaak minder goedkoop en ook weinig milieuvriendelijk. Hou daar rekening mee, als je feestverlichting koopt, en als je alles weer opbergt voor volgend jaar.

Dora fietsverlichting 2

LEES MEER:   Ook nog: een driewerf hoera voor de batterijloze fietsverlichting:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/fietsverlichting-zonder-batterij-gebruik-de-dynamo/

 

Dit vind je misschien ook leuk...