LEER HET ZELF DOEN (OP HET INTERNET)

Je kunt tegenwoordig voor alles iemand inhuren. Wie er geld voor over heeft, kan het koken, het boodschappen doen, het plakken van een fietsband, het fatsoeneren van de tuin, het strijken van de overhemden, en zelfs het uitlaten van de hond aan anderen uitbesteden. Nogmaals: als je er geld voor over hebt, want voor niets gaat de zon op. Toch is dat láten doen zonde van je geld. Want veel klusjes in en rond het huis zijn helemaal niet moeilijk, en vergen niet eens zoveel tijd. Je kunt het gewoon zelf doen.

Dan zul je misschien zeggen: oké, maar ik weet toch niet helemaal hoe je dat doet: een fietsband plakken. Klopt, je moet even zien hoe je het doet. Daarom is het wel fijn als je moeder of je oma je heeft uitgelegd hoe je een band plakt. Of je vader. Maar ook als je niet bent geïnstrueerd door familie of andere helpers, kun je leren hoe je iets kunt repareren, koken of schoonmaken. Via het internet, namelijk.

Zoekresultaten

Vooral op YouTube kun je werkelijk alles vinden. Typ de zin ‘doe het zelf’ in de zoekmachine van YouTube, gevolgd door het ding dat je voortaan zelf wilt gaan doen, bijvoorbeeld ‘kleding’ of ‘Japans bloemschikken’. Of ‘een appeltaart bakken’, of wat dan ook. Op die manier krijg je soms duizenden zoekresultaten, ook in gewoon Nederlands. Hetzelfde klusje soms wel tien keer uitgelegd door verschillende experts, die voor de camera alles goed voordoen. Als je het nog een keer wilt zien, dan druk je gewoon op repeat.

Echt, het is verbazend hoe het internet langzamerhand een wereldwijd archief wordt van dingen die je zelf kunt doen, van kinderkleding maken tot boomhutten bouwen. Heel leerzaam. En heel spaarzaam, want als je op YouTube is uitgelegd hoe je snel en eenvoudig zelf iets kunt doen, dan ben je minder geneigd om het voor veel geld aan een ander uit te besteden. Dat kan je jaarlijks honderden euro’s of meer schelen. Tel uit je winst.

LEES MEER: Aan de andere kant is het soms niet zo handig om, koste wat het kost, zelf door te modderen, als een vakvrouw of vakman het goed en in een handomdraai kan fixen. Je moet afwegen wat je doet:

SOMS IS HET SLIMMER OM DE REPARATIE NIET ZELF TE DOEN

Dit vind je misschien ook leuk...