LEER WEER MACRAMÉ: HET IS DE NIEUWSTE INTERIEURTREND

Wie ooit in de jaren zestig en zeventig modern en hip was, beheerst misschien nog wel de schone kunst van het macrameeën: het creatief knopen van kleedjes, lampenkappen, plantenhangers, armbanden, vliegengordijnen en valletjes, al dan niet met erin geknoopte kralen, voor het interieur van de nostalgische stadsbewoner. Wat touw en wat handigheid was genoeg. Je herkent interieurfoto’s uit de jaren zeventig meteen aan de macramé wanddecoratie boven het bankstel.

dora-knopen

Na de jaren zeventig was de romantische en nostalgische trend wel over, en begonnen de mensen macramé oubollig te vinden. De afgedankte fietswielen met kunstig geknoopt touwversiering verdwenen naar zolder, of werden meegegeven met de kraakwagen (die bestond toen nog). Tot ver in de jaren tachtig kon je op rommelmarkten nog weleens macramé-werkjes tegenkomen, maar daarna was het voorbij.

Helemaal terug

Leek het. Want macramé is helemaal terug! Er zijn zelfs weer interieurwinkels die kant en klaar geknoopte wanddecoraties verkopen. Blijkbaar worden we langzamerhand opnieuw een beetje nostalgisch en romantisch, ook in ons interieur. In 2017 hoort macramé daar weer helemaal bij. Hartstikke leuk, want macramé kun je ook prima zelf maken, en het is zeker niet duur. Aan een simpele bol touw heb je genoeg, en dat kan je de kop niet kosten, financieel.

Maar je moet wel weten hoe je het doet. De huidige generatie oma’s (en misschien ook opa’s) heeft wellicht nog een boekje met instructies ergens op zolder in een doos liggen. Maar de nieuwe generaties hebben minder toegang tot oude boekjes. Gelukkig staan er honderden instructiefilmpjes op YouTube, waarop ervaren macramé-instructeurs het publiek stap voor stap uitleggen hoe dat gaat, dat zelf macrameeën. Trefwoorden: ‘macramé’, ‘macramee’ of ‘macrame’. Überhaupt staat het internet vol met patronen en voorbeelden. Nogmaals: macramé is helemaal niet moeilijk, en helemaal niet duur.

dora-knopen-2

En leuk ook, zullen alle oma’s zeggen. Genoeg reden om er (weer) eens serieus mee te beginnen. Door een inspirerend filmpje op YouTube, of door op rommelmarkten te zoeken naar oude instructieboekjes over macramé. Die hebben vaak oranje of bruine kaften, want dat waren veertig jaar geleden hele hippe kleuren. Ga maar eens zoeken!

LEES MEER:   Ook zo’n typisch jaren-zeventig-ding dat een comeback verdient: het gehaakte wc-rolhoedje:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/gehaakt-wc-rolhoedje/

 

Dit vind je misschien ook leuk...