LET OP JE SPULLEN ALS HET BUITEN KLETSNAT IS

Het klamme, natte weer van de afgelopen weken is beslist goed voor de grondwaterstand in Nederland, die afgelopen zomers zo te lijden had. Maar al die regen en modder-nat zand is beslist niet goed voor een aantal spullen die we dagelijks gebruiken. En die soms best veel kosten als je ze moet vervangen. Zorg goed voor ze, en ze gaan langer mee. Welke spullen we bedoelen? Nou, deze:

Je fiets Allereerst: een fiets hoort nu niet meer buiten te staan. Zelfs als het niet regent is de lucht in de winter zo vochtig, dat je karretje er alleen maar (veel) slechter van wordt. Zet ‘m binnen, en houd ‘m droog. Kruipolie, siliconenspray en eventueel die goeie ouderwetse poetsolie zijn de enige winterkuur die een rijwiel echt nodig heeft. Drooghouden, poetsen en, als je toch door regen, de natte sneeuw en de blubber moet: de ketting, de derailleur en andere onbeschermde delen na gebruik afvegen en drogen, en als het nodig is wederom in de siliconen of olie zetten.

Je schoenen Echt waar: poetsen is de redding van je dure schoenen en leren laarzen. Er zijn speciale sprays in de handel, die leren schoenen enigszins waterafstotend maken. Die sprays zijn bij de Action te krijgen, net als de schoensmeer, en dus niet duur. En als de plassen echt heel erg zijn, trek dan gewoon rubber laarzen aan. Die kunnen er tegen.

Je tuinmeubilair Echt nog gezien, laatst: tuinmeubelen die buiten stonden. Daar heb je niets meer aan, als het weer voorjaar wordt. Ook tuinmeubelen van kunststof lijden nu. Kou, zon en nattigheid tasten het plastic flink aan. Ook meubelen van plastic vlechtwerk lijden, want veel van die meubelen hebben een stalen frame. Dat roest. Schoonmaken, drogen en in een droge schuur of op een droge zolder opslaan.

Je tuingereedschap Harken, spaden en ander tuingereedschap horen binnen in het tuinschuurtje. Vergeet de snoeischaar na gebruik niet schoon en droog te maken, als je deze winter de takken bijsnoeit. Een drupje olie op het mechaniek doet wonderen.

Alles wat kan roesten, schimmelen, splijten, verkleuren en kraken hoort zoveel mogelijk warm en droog te blijven. En als ze toch met kou en vocht in aanraking komen: droog en schoon maken, en behandelen met schoensmeer, olie, of een andere bescherming. Dan heb je er veel langer wat aan, en hoef je niet zo snel te vervangen. Dat scheelt je geld.

LEES MEER: Wees altijd teder voor leder:

WEES TEDER VOOR LEDER

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greet schreef:

    Leren schoenen en laarzen worden gewoon waterafstotend door goed poetsen, met ledervet. Van Rapide bijvoorbeeld. Een literbus kost 12 euro, een blikje van 150 gram 7 euro…koop dus gewoon groot in en gebruik een eigen klein blikje of bakje voor het wekelijks onderhoud van de schoenen. Je kan ook samen met iemand een groot blik kopen. Rapide is er in blank, zwart en bruin.
    Tuingereedschap moet je inderdaad ’s winters binnenhalen en schoonmaken, én slijpen. De schop, de schoffel, de hak, de snoeischaar en de heggeschaar. Voorbeelden hoe je slijpt zijn er op youtube wel te vinden. Voor minder dan een tientje heb je al een goede diamantvijl.