LET THE SUNSHINE IN!

Het wordt vandaag een koude, maar ook een zonnige dag. Aan de ene kant slaat de verwarming voortdurend aan, aan de andere kant schijnt de zon gratis je huis in. En goed ook, dankzij de lage stand van de zon. Terwijl de zonnestralen midden in de zomer vooral op de vensterbank blijven, schijnt de winterzon, dankzij de lage stand boven de aarde, nu wel helemaal tot de achtermuur van je slaapkamer. Daar verwarmt het zonnetje de muur, de vloer en de meubels, die later op de dag, als de zon weer verdwenen is, die warmte langzaam aan je kamer afgeven.

dora-winterzon

Je kunt er niet meteen jouw verwarming voor uitschakelen, maar alle kleine beetjes helpen, zeker omdat zonlicht gratis is. ‘Voor niets gaat de zon op’, zegt tante Dora altijd. In het natuurlijke bouwen wordt vaak rekening gehouden met de zonne-instraling. Dan bevinden zich bijvoorbeeld vaste, horizontale lamellen vóór de buitenmuur op het zuiden. In de zomer wil je zo min mogelijk zon op die plek, en omdat de zon zo hoog staat, gebeurt dat ook niet. De lamellen houden de zon tegen. Maar bij de lage stand van de winterzon duiken de warmende stralen onder de lamellen door, en komen juist wel naar binnen, waar jij je eraan warmt.

Koperen ploert

Doe vandaag dus gerust de gordijnen en de luxaflex open, en laat de koperen ploert zijn warmende werk doen. Trek dan wel vanavond de gordijnen weer dicht, dan blijft de warmte lekker binnen. Want de komende nacht wordt het weer koud. Dus nog een tip van tante Dora: neem een kruik mee naar bed. Dan blijf je lekker poezelig warm, ook als de verwarming niet aanstaat in je slaapkamer.

winter

LEES MEER:   Zon en kou: een ideale combinatie voor een gezonde frisse neus in de buitenlucht:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/ga-naar-buiten-en-geef-je-gezondheid-een-boost-gratis/

 

Dit vind je misschien ook leuk...