LEUKE ZELF GEVERFDE & VERSIERDE EIEREN MET PASEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

eieren

ONZE EIEREN

Een doosje eieren is in de loop van de jaren eigenlijk niet erg veel duurder geworden. Alleen zijn de wijze waarop kippen werden gehouden om eieren te leggen na de tweede wereld oorlog in ons land snel heel anders geworden. Pas de laatste paar jaren komt hier vrij langzaam weer verandering in. Zelfs de duurste eieren zijn toch nog als je naar hun gewicht kijkt nog steeds goedkope eiwitbronnen.

In een doosje eieren van 10 stuks van middelmatige grootte is het gewicht aan eieren ongeveer 600 gram. De schalen van 10 eieren wegen ongeveer 100 gram, dus een doosje eieren bevat ½ kilo rauw kippeneiwit en eigeel.  De prijs voor een doosje eieren varieert van gewone kooi-eieren zeg maar leg-batterij-eieren tot vrijuitloop biologische eieren van 1.29 tot 2.60 tot  rond de 3.00 voor eieren die hoofdzakelijk een bepaald voer hebben gekregen ( maïs bijvoorbeeld). Dus per kilo kost eieren tussen 2.60 en 6.00 EURO.

Daarnaast hebben eieren het voordeel dat men door de grootte van een ei als men zich tot 1 ei per persoon beperkt je wel voldoende eiwit binnen krijgt en toch niet (te) veel eet. En dat ze simpel koel en donker bewaard ( maar dus niet in de koelkast!) ze zeer lang houdbaar zijn.

GEKLEURDE EIEREN VOOR PASENpaaseieren rode

Natuurlijk kan je voor Pasen met een zakje eierenverf en wat azijn voor niet veel geld kleuren. Maar met wat groente en dan vooral de afsnijdsels daarvan kan men de leukste eieren verven. Dit is natuurlijker, gezonder en ook nog gratis en leuk om te doen.

Bewaar de schillen van uien, rode biet kookvocht, wat blaadjes spinazie, een schepje kurkuma, een (al gebruikt) theezakje en oude donker ( eigenlijk te ver getrokken thee), wat vlierbessensiroop of sap kan men eieren in gouden, rode, groene, bruine en blauwe kleuren verven. Zo krijgt men gekleurde eieren in zachtere natuur kleuren.

Was voor het verven de eieren even in wat water met wat azijn. Gebruikt men bijvoorbeeld rode biet, dan kan men het kooknat van de biet bewaren en na de buitenkant van de biet eraf te hebben gehaald dat aan het kookwater toevoegen. De meeste mensen voegen al wat citroensap of azijn naast zout toe als men bieten gaar kookt. Dus azijn hoeft men dan niet extra toe te voegen. Kook dit alles gedurende een half uur op een heel zacht vuur. Je krijgt nu een behoorlijk rode oplossing. Kook hier dan de rauwe eieren ongeveer 10 minuten in op een zacht vuurtje. Neem dan de eieren uit het kookvocht. Droog ze met keukenpapier en maak ze glimmend door met een ander stukje keukenpapier er wat olie over te verdelen en dit uit te poetsen. Zowel bruine als witte eieren kan men zo in verschillende tinten rood verven.

ECHT MOOIE EIEREN voor geen geld

Wil je eieren met mooie natuurtekening verzamel dan blaadje van meidoorn, peterselie, roos of citroenmelisse. Neem een oude nylon kousje of de netjes van knoflook of ui. Bind daarmee de blaadjes op het ei strak vast. En verf ze daarna. Na het verven van de eieren pakt je alles voorzichtig uit en heb je gekleurde eieren met de mooiste decoraties.

natuurlijke versierde eieren

Meer recepten om eieren natuurlijk te verven, kijk op:

http://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/paastijd-gekleurde-eieren/

voor de mooiste kleuren.

VOOR PRETTIGE PAASDAGEN

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...