MAAK ONDERSCHEID TUSSEN NETTE EN MINDER NETTE KLEDING (EN BESPAAR)

‘Niet in je goeie goed!’, riep tante Dora, als de neven weer eens een vies klusje wilden doen in hun nette kleren. Het loont echt de moeite om je garderobe onder te verdelen in kleding die best een beetje vies mag worden, en kleding waarmee je een beetje netjes voor de dag wil komen. Als je de wc op je knieën met wc-reiniger gaat uitboenen, dan trek je niet dezelfde kleding aan die je draagt als je samen met een goede vriendin ergens in een restaurant een hapje gaat eten.

Dat klinkt misschien als scoren voor open doel, maar er zijn nog hele stammen die mooie kleertjes moeten weggooien, omdat er een chloorvlek ingebeten is, of omdat de groene vegen er na een middagje takken snoeien niet meer uitgaan. Als je het poetsen en snoeien in oude rommel had gedaan, dan was het niet erg geweest. Huishoudelijke klussen of het repareren van je fiets kan heel goed in kleren met rafels. Op verjaarsvisite gaan doe je liever in goed zonder gaten en vlekken.

Onderscheid

Ga bewust om met dat onderscheid. Neem een bewust besluit om dat rafelige overhemd of die pluizige trui niet langer ‘voor net’ te dragen en af te danken. In eerste instantie als ‘huishoudkleding’, en pas als de rafels er echt bijhangen, als lompen in de textielrecyclebak. Want in de textielcontainer mag je ook kleding gooien die zo versleten is, dat het niet meer tweedehands kan worden gedragen. Ook lompen worden hergebruikt, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, of als poetslappen.

Houd netjes zo lang mogelijk voor net, en kleed je bewust óm, in oud en rafelig, als je vieze klusjes gaat doen. Het scheelt echt, je doet aantoonbaar langer met je goede kleding. En dat is spaarzaam en goed voor je portemonnee, zo simpel is dat.

LEES MEER: Uiteindelijk kan alle kleding worden hergebruikt:

ALLE KLEDING KAN WORDEN HERGEBRUIKT

Dit vind je misschien ook leuk...