MAAK VAN DE LICHTKNOP EEN BESPAARKNOP (HIJ ZIT ER NIET VOOR NIETS)

Op elektriciteit besparen wordt steeds gemakkelijker. In de winkel liggen slimme lampen die nauwelijks meer stroom verbruiken. Maar helemaal zonder stroom kunnen ze natuurlijk niet. Elke keer als je een lamp inschakelt, gaat de elektriciteitsmeter draaien, en blijft hij draaien zolang de lamp aan is. Dat is geen punt als je ergens mee bezig bent waarbij je licht nodig hebt, bijvoorbeeld als je in de keuken het eten klaar maakt. Maar als het eten in de eetkamer op tafel staat en het koken is gedaan, dan kan de lamp in de keuken best uit.

dora-lichtknop

Veel mensen ‘vergeten’ om het licht weer uit te schakelen. Het lijkt zo handig, dat altijd brandende lichtje in de gang, of de tl-verlichting boven het aanrecht die altijd aanstaat. Je komt er zo vaak, in de gang en in de keuken, dan kan dat lampje ook wel aan blijven, denken veel mensen. In werkelijkheid gaan er soms uren voorbij dat je níet in de keuken of in het halletje bent, en de verlichting voor niets aan is. De jassen hangen ook wel aan de kapstok zonder dat ze hoeven te worden bijgeschenen. En de kat kan zo goed in duisternis zien, dat ze zelfs in het stikkedonker haar bakje met brokjes nog vindt.

Kleine moeite

Als je denkt dat je ergens vaak komt, zoals in de gang of in de keuken, dan kun je daar net zo goed even de lichtknop aan- en uitzetten. Kleine moeite. Je weet waar die knop zit, je hebt de lamp immers ook aangeknipt. De lichtknop heeft, behalve een aan-functie ook een uit-functie. Floep, een kleine beweging met je wijsvinger, en je bespaart ineens stroom. En niet zo’n beetje ook. Tientallen euro’s per jaar, hebben onderzoeken aangetoond, als je consequent alle verlichting weer uitzet in ruimten waar je toch niet bent.

Zo maak je van de lichtknop een bespaarknop. Het klinkt logisch, en het is het ook. Maar je moet er even aan denken, misschien in het begin met enige nadruk en heel bewust, maar in de loop van de tijd gaat het vanzelf en vanzelfsprekend. We schreven het al vaker: besparen is vaak een kwestie van het aanwennen (of afleren) van bepaalde handelingen. Knop aan: dat kost geld. Knop uit: uitgaven nul. Heel voordelig in dit donkere jaargetijde, als de lampen langer aan zijn dan op welk ander moment van het jaar.

Dora licht uit klein

LEES MEER:   Ook zo’n besparingsmethode die je je misschien moet aanwennen: opladers uit het stopcontact:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/onderhoud-reparatie/opladers-uit-het-stopcontact/

 

Dit vind je misschien ook leuk...