KLEDING HERSTELLEN MET JE STRIJKBOUT

TANTE DORA

Tante Dora hamert er wel vaker op: als er een naadje loszit of er een gaatje in je sok zit: niet weggooien maar repareren! Maar lieve tante Dora, wordt er dan gezegd, dat gedoe met naald en draad is zo moeilijk. Onzin! Je kunt zelfs kleding repareren met een strijkbout. Het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) presenteert twee producten die in geen enkele naaidoos mogen ontbreken:

Dora plakkatoen klein

  • Zoomband.   Zoomband zit op een rol met papier. Als je het papier weg pelt, houd je een soort geribd matje over van droge, doorzichtige lijm, in de vorm van een doorlopende band. Zoomband wordt gebruikt om zomen te maken zonder naald en draad. Je vouwt de zoom om, knipt de zoomband op lengte, vouwt de zoomband in de zoom en strijkt hem met een warm strijkijzer en een vochtige persdoek vast. De warmte van de bout en het vocht in de persdoek doen de lijm tijdelijk smelten, en de zoom vastplakken. Na afkoelen en drogen zit de stof muurvast geplakt. Je kunt zoomband gebruiken om een kledingstuk in te korten, om een losgeraakte zoom vast te zetten, of kragen of ornamenten aan te brengen. Ook ideaal voor het zomen van gordijnen.
  • Plakkatoen.   Plakkatoen is een stuk katoen met een lijmlaag aan de onderkant. De werkwijze lijkt op die van zoomband: een warm strijkijzer en een vochtige persdoek zorgen ervoor dat de lijm tijdelijk smelt, waarna het stukje katoen goed vastplakt. Je kunt de plakkatoen in elke gewenste vorm knippen. Ideaal tegen winkelhaken, scheuren en gaten. Gewoon achter de scheur vaststrijken. Vaak zie je dan aan de buitenkant niets meer van de scheur.

YouTube

Wie precies stap voor stap wil weten hoe je zoomband of plakkatoen gebruikt, kan terecht op YouTube. Als je ‘zoomband’ of ‘plakkatoen’ in de zoekmachine intypt, krijg je diverse instructiefilmpjes van experts te zien. Iedereen kan het dus leren, dat repareren met de strijkbout.

LEES MEER:   Ondanks deze handige hulpjes blijft het een goed idee om vlot te leren omgaan met naald en draad:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/word-handig-met-naald-en-draad/

Dora paddenstoel

Sokken stoppen doe je toch nog echt met naald en draad. En als het kan met zo’n handige sokkenstoppaddenstoel:

http://www.dora-besparen.nl/doras-ding/de-sokkenstop-paddenstoel/

 

Dit vind je misschien ook leuk...