VERKOOP JE ZELFGEMAAKTE SPULLEN
TANTE DORA
Het verkopen van zelfgemaakte kleren, speelgoed, sieraden of gebruiksvoorwerpen kan helpen om het krappe huishoudbudget op te krikken. Wie een aan de eetkamertafel in elkaar geknutselde pop of een stel gehaakte eierwarmers kan verkopen, zal daar niet rijk van worden. Maar alle kleine beetjes helpen, en onder sommige omstandigheden kan een klein beetje meer huishoudgeld een groot verschil maken.
We zetten een aantal manieren op een rijtje, waarop je zelfgemaakte spullen kunt verkopen.
- Probeer in jouw eigen buurt of in jouw vrienden- en kennissenkring een kring van kopers op te bouwen. De kopers kennen jou, en jij kent de kopers. Het is leuk om iets aan te schaffen en te bezitten van iemand die je kent.
- Denk aan de bekende verkoopkanalen als Marktplaats en eBay. Maar er zijn ook websites die gespecialiseerd zijn in het aanbieden en verkopen van jouw eigenhandig vervaardigde artikelen, zoals DaWanda. Vaak moet je op dergelijke sites een kleine provisie betalen aan de uitbater.
- Ga bij jou in de buurt op zoek naar een winkel waar ze planken of tafels verhuren. Als je ‘huur een plank’ of ‘huur een tafel’ plus jouw woonplaats intypt in de zoekmachine van Google, vind je vast winkels of activiteitencentra waar planken worden verhuurd, voor soms maar een paar euro per maand. Daarop stal je je spullen uit, en jij of een aantal vrijwilligers verkopen het. Meestal hoef je alleen de huur te betalen, en mag je de omzet zelf helemaal houden. Er zijn inmiddels regelrechte ketens van aanbieders ontstaan, met winkels door het hele land, zoals mijnTafel.
- Huur op de plaatselijke vlooienmarkt een stalletje. Als zo’n markt tijdens een braderie of tijdens een wijkfeest wordt gehouden, kost een kraam soms maar één of twee tientjes. Door samen een kraam te delen, worden de kosten geringer. Op een zogenaamde kleedjesmarkt, bijvoorbeeld op Koningsdag, hoef je doorgaans helemaal niets te betalen.
Niet rijk
Nogmaals: het verkopen van eigen design, kleding of speelgoed maakt je niet rijk. Maar alle kleine beetjes helpen, als het krap wordt. Bekijk van tevoren of je misschien belasting moet betalen, of door geregelde verkoop mogelijk je uitkering in gevaar brengt. Hoe dan ook: met klanten praten over artikelen die jij zelf hebt gemaakt, is al een onbetaalbare ervaring. En misschien heb je genoeg handelsgeest om het een beetje groter te maken dan een betalende hobby? Voor sommigen is dat een leuke uitdaging.
LEES MEER: Je eigen design maken is niet zo moeilijk:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/knutsel-je-design-zelf/
Laat geen kans onbenut om voor weinig of geen geld cadeautjes te kopen of te vinden: