WORD HANDIG MET NAALD EN DRAAD

TANTE DORA

Tante Dora dringt er regelmatig op aan om toch vooral te leren koken. Zelf een smakelijke en gezonde maaltijd koken is veel beter en vooral: goedkoper dan kant-en-klaarmaaltijden te bereiden, of in het weekeinde je eten bij de frietboer te bestellen. Zelf doen is de voordelige manier van doen.

Dora Pfaff-naaimachine klein

Dat geldt echter ook voor het herstellen en aanpassen van kleding. Net zo goed als het zelf koken langzamerhand in ongebruik raakt, wordt de handigheid met naald en draad een uitstervend ambacht. Een sok met een gat wordt niet meer gerepareerd, maar weggegooid en vervangen door een nieuwe. Er zijn mensen die een perfect goede blouse weggooien omdat er een knoop af is, en ze niet weten hoe je die er weer aan moet zetten.

De Gouden Schaar

Naaiateliers met namen als De Gouden Schaar spelen daarop in. Voor veel geld willen ze best een zoom korter maken, of een broekband innemen. Daar betaal je al snel bedragen voor in dubbele cijfers (broek korter maken: € 12,00). Verstelwinkels als De Gouden Schaar kunnen handig zijn: niet iedereen heeft immers meer een naaimachine in huis, terwijl die voor een aantal naaiklusjes wel erg handig is. En sommige klussen zoals het innemen van een broekband vragen enige oefening, die je niet (meer) van iedereen mag verwachten.

Maar er blijven veel klusjes over die je met gemak met een simpele naald en een draadje voor elkaar kunt krijgen. Denk inderdaad aan het repareren van sokken en het aannaaien van knopen, maar ook aan het vastzetten van een losgeraakte naad of aan het aannaaien van een nieuw lusje aan een handdoek. Daar heb je geen opleiding tot coupeuse voor nodig, noch een professionele naaimachine. Met een beetje geduld en een piepklein beetje handigheid kom je al een heel eind.

Handigheid?

Maar hoe kom je aan dat piepkleine beetje handigheid? Hoe leer je de basics van het kleding herstellen? Hier een aantal tips:

  • Vraag je moeder of je handige zus. Vroeger ging de handigheid over van moeder op dochter, en dat is nog steeds een goede methode. Overigens kun je ‘dochter’ net zo goed vervangen door ‘zoon’, want je bent toch geen echte vent als je telkens je vrouw of vriendin moet vragen of ze een knoop weer aan je broek zet?
  • Ga op onderzoek uit, of er bij jou in de buurt niet een naaicursus voor beginners is. Die zijn er namelijk, en soms zijn die niet eens zo duur. In ieder geval minder duur dan al je verstelwerk aan De Gouden Schaar uitbesteden, of maar helemaal nieuwe kleren kopen.
  • We wezen er al eens eerder op: op een website als YouTube staan duizenden instructiefilmpjes over zaken die je gemakkelijk zelf kunt doen. Ook op het gebied van herstel- en simpel vermaakwerk kun je op YouTube videolessen vinden. Typ maar eens ‘broek korter’, ‘knoop aanzetten’ of ‘zoom in rok’ in, en je krijgt een filmpje te zien met een expert die jou stap voor stap uitlegt hoe je het moet doen.
  • En dan moet je het natuurlijk ook DOEN! Want aan theoretische kennis heb je niets. Als je iets doet, krijg je ervaring, waardoor het de volgende keer gemakkelijker wordt. En wat kan er nu misgaan? Hooguit dat de vers aangezette knoop er binnen een dag weer af is. Gewoon opnieuw doen, maar nu beter!

Dora naaigarnituur klein

Wie handig wordt met naald en draad, kan heel veel geld besparen. Je gooit minder kleding weg, en kledingstukken gaan langer mee, dankzij het reparatiewerk. Vroeger luisterde tante Dora naar een spannend hoorspel op de radio, tijdens het verstellen. Spannende hoorspelen heb je nauwelijks meer, maar je kunt ook naar wat anders luisteren. Gewoon doen!

LEES MEER:   Zelf je banden plakken is ook zo’n super besparende aanrader:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/plak-je-banden-zelf/

Klussen kun je ook leren van de instructiefilmpjes op YouTube:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/leer-klussen-via-youtube/

Je hebt al veel aan een standaard naaigarnituur:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-standaard-naaigarnituur/

Dit vind je misschien ook leuk...