MINDER STOFZUIGEN EN MEER BESPAREN

De elektrische stofzuiger is een van de beste uitvindingen van de vorige eeuw. Het bespaart de huisman en huisvrouw handen vol werk en tijd. En het netto resultaat van stofzuigen is vele malen beter dan kleedjes kloppen en vegen met de kamerbezem, zoals onze voorouders het huis schoon probeerden te houden. Toch is het wel eens slim om de stofzuiger te laten staan, en het stof en vuil met bezem en stoffer en blik te lijf te gaan.

dora-stofzuiger

Er zijn mensen die zuigen één keer in de twee weken hun huis door. Er zijn ook mensen die twee keer in de week nog te weinig vinden. Er zijn zelfs mensen die op elke verdieping van hun huis een zuiger hebben staan, om zo elk toevallig pluisje in een handomdraai te kunnen wegzuigen. Op zich is daar niets mis mee, en tante Dora gaat zich niet met de pluisjes van een ander bemoeien. Maar stofzuigen vraagt wel elektriciteit, en elektriciteit kost geld.

Elke week

Onderzoekers hebben berekend dat, als je elke week je huis stofzuigt en als je daar een uur over doet, je dat per jaar € 17,55 aan stroom kost. Dat is niet veel, maar als je twee of zelfs drie keer per week zuigt, als je langer dan een uur zuigt, of als je tussen de grote zuigbeurten regelmatig de onverwachte stofvlokken wegwerkt, dan kan het een veelvoud van dat bedrag worden.

Soms is het helemaal niet zo nodig om vaak te stofzuigen, zeker niet als je een gladde vloerbedekking hebt, zoals tegels, vinyl of linoleum. Kinderen die buiten spelen kunnen veel vuil inlopen. Maar met een kamerbezem en een stoffer en blik krijg je het meeste zand en bladafval ook wel weg. Het is een klusje van niks, dat vegen, en het kost geen stroom. Bovendien is het in deze warme zomerperiode best wel fijn, als je geen ‘ventilatorkacheltje’ in huis aan hebt staan, wat een stofzuiger toch ook een beetje is.

Dora straatvegen

Overigens bedraagt het elektriciteitsverbruik van een stofzuiger maar twee of drie procent van de totale jaarlijkse elektriciteitsrekening. Dat is veel minder stroom dan bijvoorbeeld warm water (9 %), de koelkast (10 %) of verlichting (14 %). Daar valt veel winst te behalen, bijvoorbeeld door minder lang te douchen, door een energiezuinige koelkast te kopen, en door het vervangen van gewone lampen door spaarlampen. Maar als je met enige regelmaat de kamerbezem hanteert, kun je in sommige gevallen tientjes per jaar besparen. Dat zijn vele tientjes in tien jaar, enzovoort. Niet zuigen maar vegen, als het zo uitkomt.

Dora stoffer en blik klein

LEES MEER:   Hang de boel ook eens lekker buiten in de zon, daar knapt het ook van op:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/schimmels-en-bacterien-houden-niet-van-de-zon/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Arie schreef:

    Leesbaar stukje, maar met huisdieren kan je niet anders dan om de dag zuigen… Tip is dan ook een gangbare stofzuiger te kopen waarvan de stofzakken regelmatig in de aanbieding zijn! Koop liever een 2e hands Miele dan een onbekend goedkoop merk, de zakken zijn vele malen goedkoper oa bij de Lidl en AH…