NOOIT MEER ZONDER CHOCOLADE-EITJES

Het is nog een korte tijd tot aan Pasen. Pasen is een nogal serieus christelijk feest, dat in de loop der eeuwen is vermengd met een heidens lente- en vruchtbaarheidsfeest. Vandaar al die eitjes en haasjes. Dat de chocolade paaseitjes nu al in de winkel liggen, klopt dus goed met de heidense feestkalender. Gisteren begon immers de astronomische lente, de dag waarop dag en nacht even lang zijn. Hup met die choco paaseieren en paashazen. Kom maar op! Of misschien wel niet. Want of er nog chocolade eitjes in de supermarkt liggen, is maar de vraag. Misschien zijn ze gelijk met alle hamsteracties als chocolade-voorraad ook weggekocht.

En heb jij ook nu een teveel paaseieren ingeslagen, gebruik ze zuinig. En sla ze op. Dat kan in de koelkast. Ook zonder koeling in een afsluitbaar blik blijft de chocolade best erg lang goed. Dat is handig. Hier een paar ideetjes wat je met chocolade eieren de rest van het jaar zoal kunt doen:

• Ten eerste: gewoon opeten! Als je visite op de koffie krijgt, is zo’n schaaltje met eitjes in kleurige zilverpapiertjes een feestelijk gezicht, ook midden in de zomer. Daarom zijn chocolade eitjes over het algemeen zo populair: het zijn kleine porties die je zo in je mond stopt. En het uit de folie pulken is ook nog een grappige sociale bezigheid: de mijne is melk met hazelnoten, en wat heb jij? En als de visite vraagt waarom je dan nog paaseitjes serveert, dan kun niet vertellen dat je ze gehamsterd hebt. Want die actie was best asociaal. Het enige dat je kunt antwoorden: jaaah!, ik heb zo mijn adresjes!

• Fijngehakte of grof gemalen eitjes zijn lekker over toetjes, in de yoghurt en over een bolletje ijs. Als je een voorraadje chocolade-eitjes hebt, hoef je per keer slechts één of twee eitjes uit je opslag te halen voor een mooi dessert. Dure versierspullen van het zelfbakschap in de supermarkt zijn niet meer nodig.

• Doe enkele eitjes in de blender en vermaal ze tot poeder. Lekker verstoven over het schuim van je zelfgemaakte kopje cappuccino.

• Maak warme chocolademelk van chocolade-eitjes, of desnoods van de overgebleven chocolade paashaas. Maak melk goed warm in een pannetje of in de magnetron. Smelt er al roerend drie of vier eitjes in, warm nog even goed door, en je hebt een lekkere warme chocomelk.

• Smelt drie of vier eitjes voorzichtig in een klein pakje ongeslagen slagroom. Laat de room vooral niet koken! Laat de room met de daarin opgeloste chocolade-eitjes afkoelen en klop ‘m op tot ‘ie fluffy is. Voilà: een zelfgemaakt chocolademousse.

Handig dus, die in zilverfolie verpakte miniporties chocolade. Bescheiden keukenhulpjes, die je natuurlijk ook gewoon stiekem uit het vuistje kunt opsnoepen, als niemand kijkt. Maar dan is de voorraad al na een week op. En pas je straks niet meer in je bikini. Leven is keuzes maken.

LEES MEER: Heb je geen inspiratie? Op onze site staan veel lekkere recepten met chocolade:

DADELCRÈME MET CHOCOLADE EN WALNOTEN

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *