EEN TWEEDE LEVEN VOOR JE HANDDOEK

TANTE DORA

Een beetje ouderwets heten ze ‘huishoudtextiel’: keukenhanddoeken, theedoeken, badhanddoeken, aanrechtdoekjes en washandjes. Op een dag zijn ze versleten, en wat moet je er dan mee? In de recyclebak doen is een optie, maar je kunt ze ook eigenhandig in je eigen huishouden hergebruiken. Hier een aantal suggesties:

Dora poetslappen 1

  • Keukenhanddoeken.   Keukenhanddoeken zijn ideale dweilen. Ze hebben het juiste formaat, ze zijn sterk, ze nemen veel vocht op en door hun rulle buitenkant ‘schuren’ ze het oppervlak schoon.
  • Theedoeken.   Theedoeken kun je als dweil gebruiken, maar ze zijn niet echt ideaal. Ze zijn wel prima te gebruiken als je af en toe een beschermend glanslaagje op je linoleum of vloerbedekking wilt aanbrengen, mede omdat ze niet of nauwelijks pluizen.
  • Aanrechtdoekjes.   Aanrechtdoekjes zijn ideaal als schoonmaakdoekjes voor sanitair en andere kleine klussen. Microvezeldoekjes hebben microvezels, aanrechtdoekjes hebben badstof lusjes. Net zo goed.
  • Badhanddoeken.  Als dweilen zijn ze niet zo geschikt, tenzij je ze doormidden knipt of scheurt. Maar badhanddoeken kun je wel gebruiken om er washandjes van te maken. Gebruik de zelfkant als rand van de opening, en zet de rest vast met een snelle actie op de naaimachine. Tijdens regenachtige perioden zijn grote handdoeken ideaal als afloopdoek op de deurmat, zodat je geen nattigheid en modder in huis inloopt.
  • Washandjes.   Je kunt de levensduur van je washandjes overigens verdubbelen, door een versleten washand simpelweg binnenstebuiten te draaien. Daar zitten nog wel badstoflusjes. Als je regelmatig je fietsketting schoonmaakt, dan houd je schone handen als je daarvoor een washand gebruikt. Er bestaan microvezel washandjes voor schoonmaaklussen in huis. Daar kun je ook een normaal washandje voor gebruiken. Dat is gratis.

Dora handdoek - dweil klein

Voor alle hierboven genoemde huishoudelijke klusjes zijn producten te koop, vaak voor veel geld. Waarom zou je professionele dweilen, microvezeldoekjes of poetslappen apart kopen, als je ze gratis uit de lappenmand kunt halen? Improviseren leidt tot geld besparen.

LEES MEER: Oude lappen zijn ideaal om je fiets (en je auto) schoon te maken:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/laat-je-fiets-niet-roodroesten-2/

Of, zoals tante Dora wel eens zegt: wie bewaart, heeft wat:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/wie-bewaart-heeft-wat/

 

Dit vind je misschien ook leuk...