LAAT JE FIETS NIET ROODROESTEN!

TANTE DORA

Deze winter lijkt wel één langgerekte herfst, met veel regen en natte sneeuw, modder en strooizout. Ideale omstandigheden voor meneer Roest, de grootste vijand van je fiets. Als je een fiets met een derailleur hebt, dan kan het natte winterweer de ketting en de bewegende delen behoorlijk aantasten. Dat gaat heel snel. Het ene moment gaat alles nog soepel en zoevend, een weekje later rijd je op een knarsend en piepend barrel met een roodgeroeste fietsketting. Juist nu is onderhoud aan je sportieve fiets erg belangrijk.

fiets met derailleur

Zeker als je dagelijks fietst, bijvoorbeeld naar je werk, spat er veel natte viezigheid tegen de ketting en de derailleur. Meer dan eens is dat zelfs natte sneeuw, vermengd met strooizout. Dat is niet goed voor het onbeschermde metaal van de ketting en de tandwieltjes. Bovendien worden smeermiddelen door vocht en modder veel sneller vuil en minder vloeibaar. Je moet onder die omstandigheden merkbaar harder trappen.

Dora siliconenspray klein

Een fiets die kraakt en knarst, verslijt ook sneller. Een fiets die soepel en gesmeerd loopt, gaat langer mee. Zorg daarom dit seizoen wat liefdevoller voor je fiets: wrijf met een doekje het ergste vuil van de onderdelen, desnoods meer dan eens in de week, en neem de siliconenspray en de kruipolie ter hand. Het helpt echt om je fiets te sparen, zodat je er langer plezier van hebt. Dat scheelt flink geld.

LEES MEER:   Ook zo’n ding dat je in dit jaargetijde in de gaten moet houden: de paraplu:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/repareer-jouw-kapotte-paraplu/

 

Dit vind je misschien ook leuk...