WEG MET DIE KALKAANSLAG!

TANTE DORA

Wie in de kop van Noord-Holland thee zet, heeft er altijd een soort vliesje op drijven. Het water is er nogal hard, zoals dat heet. Dat wil zeggen dat er veel kalk in het water zit, dat op de thee drijft. In andere streken van het land is het water weer zo zacht als zijde, omdat het nauwelijks kalk bevat. Maar zelfs als je in een gebied van zacht water leeft, zit er kalk in het water. En dat vormt uiteindelijk een laagje in je waterketel, je wasmachine, de afwasmachine, en alle andere apparaten waarin water heet wordt gemaakt.

Dora wasmachinereiniger klein

Uiteindelijk hoopt zich zoveel kalkaanslag op, dat het apparaat niet meer goed werkt of zelfs kapot gaat, bijvoorbeeld omdat verwarmingselementen doorbranden. Het verwijderen van kalkaanslag verhoogt de levensduur en de werking van apparaten, en bespaart daardoor veel geld. Gelukkig zijn er allerlei spulletjes te koop, die jou helpen om kalk grondig te verwijderen.

Vet 

Zowel voor afwasmachines als wasautomaten zijn er goede ontkalkingsproducten in de handel, die ook andere verontreinigingen aanpakken, zoals vet. De toepassing is gemakkelijk. Bij afwasapparaten laat je de machine leeg draaien met het reinigingsmiddel. In wasmachines kun je het spul gewoon in het wasmiddelbakje doen en je wasjes draaien zoals altijd.

wasmachine

Vaak wordt op de gebruiksaanwijzing aangeraden om het middel elke maand toe te passen, of zelfs bij elke wasgang. Tenzij je in een gebied woont waar het water knoerhard is, is dat niet altijd nodig. Twee of drie keer per jaar geeft al prima resultaten. Twee of drie keer per jaar een schoonmaakbeurt in de afwasmachine, of twee of drie keer per jaar een maatschep uit een doos met antikalk-poeder toevoegen aan elke was. Het apparaat zal het je danken, met een langere levensduur!

Je kunt ook azijn als ontkalker gebruiken, bijvoorbeeld voor het ontkalken van fluitketels en elektrische waterkokers. Doe een flinke scheut schoonmaakazijn in het water en breng het aan de kook. Zet het vuur of de ketel uit, en laat het hete azijnwater een uurtje z’n werk doen. Dan is de kalk losgeweekt of in het zure water opgelost. Zuur lost immers kalk op. Maak de ketel van binnen schoon met een afwasmiddel, of kook er nog wat schoon water in, dat je daarna weggooit.

kalkaanslag

Gooi het azijnwater niet zomaar weg. Giet het in de afvoer van de wasbak in je badkamer, of in de wc-pot, en laat ook daar de azijn z’n werk doen. Je zult merken dat de afvoer gemakkelijker doorloopt. Azijn werkt goed, en het is ook nog eens een natuurproduct. Wat wil je meer?

LEES MEER: En altijd geldt: eerst de oude spullen opgebruiken, voordat je nieuwe koopt:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/eerst-het-oude-opgebruiken-dan-pas-het-nieuwe/

 

Dit vind je misschien ook leuk...