PIMP JE SLEETSE KLEREN, EN GEEF ZE EEN TWEEDE LEVEN

Soms heb je een oud vest in de kast hangen, dat lekker zit en dat je niet zou willen missen, maar dat door jarenlang dragen wel een beetje sleets geworden is. Wellicht is het wat gaan lubberen, of blijven de knopen niet meer goed dichtzitten. Of heeft je dochter een broek die aan het einde van z’n leven lijkt te zijn gekomen, maar waar nog niemand afscheid van wil nemen. Misschien wordt het dan tijd voor een pimpoperatie? Misschien moet je eens proberen of je op een andere manier met elkaar samen verder kunt?

dora-kledingreparatie

Hier is een aantal probleempjes, met een aantal oplossingen:

  • Heel irritant: de knoopsgaten van je vest zijn wat uitgelubberd, en de bovenste knopen schieten daardoor los. Ga eens op zoek in je knopendoos, of je passende knopen vindt die in doorsnee net iets groter zijn dan de oorspronkelijke, en daardoor wel in de knoopsgaten blijven zitten. Je kunt bij die gelegenheid best een andere kleur knopen kiezen. Dat maakt het kledingstuk alleen maar leuker.
  • De stof van broek of trui begint na jarenlang dragen wat pluizig te worden. Pak eens wat vaker de strijkbout, en strijk de pluisjes plat, desnoods met een perslap. Dan ziet die oude trui er meteen weer beter uit.
  • Een dunne plek of zelfs een gaatje in kinderkleding kan vakkundig worden weggemoffeld, door er een hippe applicatie op te strijken. Die kun je voor weinig geld in veel winkels kopen, met stoere plaatjes zoals Spiderman of lieve plaatjes van prinsessen en roze pony’s voor de meisjes. Even strijken activeert de lijm, en vast zit het ding. Vet cool, en je hoeft er niet voor te kunnen naaien.

wit overhemd

  • Slap geworden overhemden worden weer als nieuw, als je de stof behandelt met appret, ofwel stijfsel. Zo deed de jonge tante Dora het. In de 21ste eeuw kun je ook strijkspray gebruiken, die slappe stof eveneens enige stevigheid geeft. Een wat slap geworden regenjas wordt weer als nieuw, als je de jas behandelt met een waterafstotend product. Dat maakt de stof ook wat stijver en steviger.
  • Knip loshangende draadjes en rafeltjes af, verwijder pluisjes, en trek kleine gaatjes dicht met een naald en draad. Dan ziet je vermoeide trui of jas er weer jaren jonger uit. Precies zoals een mens opknapt van een goede beurt bij de kapper, zullen we maar zeggen.
  • Haal een nieuw elastiek door de lubberende band van een trainingsbroek. Dan zakt ‘ie niet meer af, en kan weer een tijdje mee.

knopen

Als je kleding begint te zuchten, geef dan niet op! Geef de jas, de broek of de trui een vitamine-injectie, met een beetje strijkspray of een paar nieuwe knopen. Wedden dat het ding er flink van opknapt, en nog jaren meekan?

LEES MEER:   Heel belangrijk dus, zo’n goedgevulde naaidoos:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-standaard-naaigarnituur/

 

Dit vind je misschien ook leuk...