POTJE LEEG? LIMONADE ERIN!

Tante Dora heeft ze nog: de drinkglazen waarin Albert Heijn in de jaren negentig zijn mosterd verpakte. Als de mosterd op was gooide je het deksel weg, waste het potje af, en je had een prima drinkglas. Tante Dora heeft ook nog smalle bierpulletjes, waar weer een andere soort mosterd in verpakt was. Dat soort handige hergebruikpotjes was vroeger heel normaal.

dora-mosterdglazen-hergebruik

Tegenwoordig zie je ze niet veel meer: glazen potten die na leging als water- of limonadeglas dienst kunnen doen. Eigenlijk is dat jammer. Natuurlijk wordt glas via de glasbak gerecycled, door het weer om te smelten en er nieuwe potten en flessen van te maken. Dat kost minder energie dan het glas helemaal opnieuw van losse grondstoffen maken.

Geen spatje energie

Maar het kost helemaal geen spatje energie als je het glas heel laat, om het vervolgens in het huishouden opnieuw te gebruiken. De enige aanpassing die de fabrikant hoeft te doen, is de pot een dusdanige vorm geven dat je hem ook als drinkglas op tafel kunt zetten. Voor de mosterd (of de jam) maakt het eigenlijk geen snars uit, waarin hij is verpakt. Als het maar van glas is. Dus waarom geen drinkglas?

Daarom roept tante Dora de mosterdfabrikanten van de wereld op om hun product voortaan weer in drinkglazen te verpakken. Dat maakt energieneutraal hergebruik veel gemakkelijker, voor dezelfde moeite. Maak er meteen een LEUK drinkglas van, bijvoorbeeld ontworpen door een hippe designer. Dan gaan de consumenten die glazen zeker hergebruiken.

Dora mosterdglazen klein

Als de producent de naam van het product in het glas verwerkt, dan is zo’n designpot of -glas ook een mooie en langdurige reclame voor je mosterd. Een verzamelobject! Is er geen slimme student aan een of andere designacademie die zoiets voor zijn eindexamen wil ontwerpen? Is er geen glasfabrikant die het wil maken? Is er geen mosterdmaker die zijn mosterd daarin wil verpakken? Vast wel!

LEES MEER:   Glazen potten zijn ook ideaal voor de opslag van allerlei zaken, en ze kosten niets extra:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/bewaren-doe-je-in-gratis-pot-en-blik/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Ineke schreef:

  Ik heb soms chocoladepasta in een glas wat eruit ziet als een soort whiskeyglas erg leuk. Het probleems alleen is dat ik de sticker er niet volledig af krijg, zo hardnekkig die lijm, dus moet hij alsnog in de glasbak helaas.

  • Neef M schreef:

   Wasbenzine is handig spul om plaksel van etiketten eraf te krijgen.

 2. E schreef:

  De allerkleinste potjes van nutella zijn met deksel hier erg favoriet als toetjesglas!