PRAAT OVER DE OOGST VAN VOLGEND JAAR

TANTE DORA

Nu echt de allerlaatste courgette en bijna de allerlaatste pompoen uit je moestuin zijn geplukt, begint eigenlijk al het oogstseizoen van volgend jaar. Laat je blik eens nadenkend gaan, over die kale en lege groenteakker, en bedenk nu wat je volgend voorjaar gaat zaaien. Eigenlijk had je misschien al eerder moeten nadenken over teelten die nu je grond begroeid kunnen houden. Of je dat gedaan hebt, maakt net uit bij de noodzaak te gaan denken wat je volgend jaar gaat telen. Toch is het slim om niet alleen te bedenken wat, op welke plek en wanneer.  Vraag ook aan bevriende moestuiniers, wat ZIJ volgend jaar denken te gaan zaaien. En stem jullie oogsten op elkaar af.

Dora oogst

In de praktijk wisselen mensen met een moestuintje, een paar fruitbomen in hun tuin, of met een batterij bakken met kruiden op hun balkon al vaak hun oogst uit. Waarom zou je met een giga oogst courgettes blijven zitten, als je er een vriend of vriendin blij mee kan maken? En misschien wil die vriend of vriendin wel een deel van zijn of haar perenoogst afstaan, als een kameraadschappelijke tegenprestatie? Kruiden, groenten en fruit ruilen komt al heel veel voor. Breng daar maar rustig wat systeem in.

Extra courgettes

Maak een afspraak met je vrienden. Dat jij bijvoorbeeld wat extra courgettes uitzaait. Niet zo’n probleem, want iedereen die courgettes aanplant heeft er uiteindelijk teveel. Geeft niet. Misschien ken je iemand die op zijn balkon elk jaar een aardbeienplant in een pot vertroetelt, en er flink wat zomerkoninkjes afhaalt. Die wil vast wel een bakje aardbeien ruilen tegen jouw overgebleven courgettes. Praat eens met die buurman, die elk jaar de lekkerste tomaten uit zijn kasje haalt. Misschien lust hij wel een schaaltje druiven van de druivenranken die tegen jouw schutting groeien?

groente

Praat er eens over. Stem jouw oogst op die van een medetuinier af. Deel de opbrengst, ruil elkaars overvloed. Zo eet je heel gevarieerd, heel vers, en bovendien verstevig je je vriendschap. Het wordt extra leuk als je samen iets kookt van jullie gezamenlijke oogst, en dat samen gezellig opeet. Waarom denk je daar niet eens lekker over na, deze winter? Waarom zou je je daar niet alvast over verkneukelen? Wedden dat het donkere jaargetijde op die manier veel sneller voorbij vliegt?

LEES MEER:   Als je zelf groenten, fruit en kruiden verbouwt, dan heb je altijd de beschikking over seizoengroenten:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/seizoengroente-eten/

Dit vind je misschien ook leuk...