PRIMA KOFFIE VOOR WEINIG GELD: DE MOKA

Wij van tante Dora gaan ons niet echt bemoeien met de manier waarop je koffie zet. Iedereen heeft zo z’n eigen voorkeuren. Met pads, aluminium cupjes, zelf gemalen of kant-en-klaar, of gewoon heet water opgieten in een Melitta-filter: doe maar waar je zin in hebt. Wat we wel kunnen constateren, is dat de elektronicawarenhuizen tegenwoordig vol staan met compleet automatische koffieautomaten, waar bovenin de koffiebonen gaan, waar water direct vanuit de waterleiding wordt aangetapt, en waar, na enig luidruchtig gemaal en gepruttel, één of twee kleine kopjes mét cremalaag uitsijpelen. Die volautomatische apparaten zijn erg duur, en vragen bovendien om zeer regelmatig onderhoud.

dora-koffiepotje

‘Maar dan heb je ook wat’, zul je misschien zeggen. Dat klopt. Maar het kan goedkoper, veel goedkoper. Met wat de Italianen de ‘moka’ noemen. De moka werd vlak na de oorlog uitgevonden en op de markt gebracht door de Italiaanse firma Bialetti. Het doel was, om de Italianen de gelegenheid te bieden om ook thuis een geurig kopje espresso te maken, zonder meteen naar de bar om de hoek te hoeven gaan.

Percolator

De moka is een percolator. Je kunt beide helften van elkaar schroeven. In het onderste potje doe je koud water, dan zet je het metalen filter erin, dat je vult met gemalen (espresso)koffie. Dan schroef je de bovenste pot erop, en zet het geheel op een laag gasvlammetje. Het water raakt binnen enige minuten aan de kook, de stoom duwt het hete water onder enige druk door het filter, en in het bovenste potje borrelt inktzwarte, lekker aromatische koffie omhoog. Inschenken en drinken maar. Koffie zoals hij hoort te zijn: sterk maar vooral geurig en heet.

Nee, een crema ligt er niet op. De druk in de moka is te laag en het water is te heet, om zo’n lichtbruin schuimlaagje te doen ontstaan. Maar voor het overige is het een prima koffie, die qua smaak niet onderdoet voor ‘echte’ espresso. Je hoeft niet eens gemalen espresso koffie of koffiebonen te gebruiken. Een pondspak snelfiltergemalen goudmerkkoffie van Aldi voor luttele € 3,69 doet het ook prima.

Dora moka

Er zijn verschillende soorten en maten moka’s te koop, van de oorspronkelijke producent Bilaletti (de beste), of van andere fabrikanten, in eenkopsvariant of als grote pot voor het hele gezin. Een eenpersoons Bialetti is al voor rond de 25 euro te koop, en gaat bijna letterlijk een half leven lang mee. De enig terugkerende aanschaf is een rubberen dichtingsring, die twee keer per jaar vervangen moet worden, en die in sommige winkels niet meer dan twee kwartjes kost. Dat is alles.

Een keuze

Tante Dora zegt altijd: waarom duur doen als het ook goedkoop kan. Koffie zetten is daar een goed voorbeeld van. Nu hoef je niet allemaal meteen naar de moka- winkel te rennen of te surfen, maar het is een fijne gedachte dat je altijd een keuze hebt. En dat de veel goedkopere keuze niet per se de slechtste hoeft te zijn. De moka is in ieder geval een hele stille manier om koffie te maken. Pas als het water door de koffie gedrukt is, hoor je zacht gepruttel, ten teken dat de koffie klaar is. Heel beschaafd, eigenlijk. En bescheiden.

Dora uitgestelde koffie

LEES MEER:   Bewaar vervolgens de koffiedik. Het is ideale mest voor je tuintje. Gratis:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/bemesten-met-koffiedik-zonder-composthoop/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Joppe schreef:

    Ben wel benieuwd waar je die rubber dichtingsringen goedkoop kunt kopen

    • Neef M schreef:

      De firma Dille & Kamille in Arnhem verkoopt de ringetjes voor eenpersoons potjes voor 25 cent per stuk. Ik weet niet of ze een webwinkel hebben.

  2. Marry schreef:

    Ik maak elke dag m’n koffie in m’n Bialetti expressokoker. Heerlijk!
    En de koffieprut gooi ik direct in m’n tuin, bij de hosta’s of hortensia’s. Minder slakkenvraat en goed voor de planten.
    De ringen kun je ook kopen bij Van Dillen aan het Vredenburg in Utrecht.