REPAREER JE KAPOTTE STOEL OF BANK ZELF

Als je weinig geld hebt, koop je niet als vanzelf elke drie jaar een nieuwe bank of leunstoel. Je doet het met je oude spullen. Dat gaat goed, totdat er een gat of een scheur in het kussen komt. Wat moet je dan doen? Geld voor een dure reparatie heb je niet, die kunnen wel honderden euro’s kosten. Laat staan dat je geld voor de aanschaf van een nieuwe zetel of bank hebt. Gelukkig kun je met wat slimme reparaties de ergste problemen oplossen. We doen je een aantal suggesties aan de hand:

dora-bekleding

  • Is het een bank of stoel met losse kussens? Wellicht kun je dan het beschadigde kussen omdraaien, met de goede kant boven. Dan moeten beide kanten natuurlijk wel met dezelfde stof bekleed zijn, en er moet geen rits in de kussenhoes zitten.
  • Als er een scheur of een doorgesleten plek in zit, is een simpel draadje in de bijpassende kleur soms een oplossing. Trek het gat voorzichtig dicht met omhaalsteken. Let er wel op dat de randen tegen elkaar aanliggen, en niet over elkaar, waardoor er een lelijke bult ontstaat.
  • Als je handig bent met naald en draad, kun je een lapje op de beschadiging naaien. Als je ergens een stukje van de originele bekleding hebt, gebruik je dat. Maar ook een ander, contrasterend stuk textiel is bruikbaar. Denk dan wel aan de symmetrie, als je een zitbank restaureert. Als je een gele baan stof op het beschadigde linker kussen naait, dan is het slim om dat ook op het rechter kussen te doen, zelfs als dat niet kapot is. Zo valt de reparatie niet op.

KLEDING HERSTELLEN

  • Als de beschadiging ergens in een hoek van je bank zit, kun je er een los sierkussen tegenaan leggen. Jij weet dat de plek er zit, maar als het kussen op zijn plaats blijft, ziet de visite het niet.
  • Heb je wel eens aan een hoeslaken gedacht? Die zijn in allerlei kleuren te krijgen, vast ook in de kleur die op die van jouw bank lijkt. Let op de maat van de zitting van de bank, en vergelijk die met de maat van het hoeslaken. Vaak komt de maat van een eenpersoonslaken dicht in de buurt. Door de hoeken met elastiek past een hoeslaken in veel gevallen mooi om de zitting. Als het nog niet strak genoeg is, kun je de stof extra vastzetten met veiligheidsspelden. Koop meteen een tweede exemplaar van dat hoeslaken: dan kun je wisselen en tussendoor wassen.
  • Als niets anders helpt, kun je een losse doek over de kale bank of stoel draperen, bijvoorbeeld een grand foulard of een plaid. Het is geen ideale oplossing, want de doek glijdt snel weg, of begint op te kruipen. Ook hier kunnen veiligheidsspelden helpen. Maar als je een hip designbankje hebt (of iets dat daar op lijkt), dan wil je dat niet onder een doek verstoppen, toch?
  • De laatste optie: ga dan toch maar naar het kringloopcentrum en kijk of ze daar (voor een kleine vergoeding) een ‘nieuwe’ hebben. Let ook eens op de prikborden bij de supermarkt: daar worden meubelen soms voor niets aangeboden, als jij ze zelf komt ophalen.

Dora bank repareren

Kapotte meubelen zijn altijd een ramp, als je weinig geld hebt. Door vol te houden en zoveel mogelijk eigenhandig te repareren, kun je misschien net de tijd overbruggen tot een volgend financieel meevallertje, voor een professionele make-over, of een nieuw (tweedehands) bankje.

LEES MEER: Je kunt ook je beschadigde behang een make-over geven:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/restaureer-je-dure-behang/

 

Dit vind je misschien ook leuk...