RESTAUREER JE DURE BEHANG

Als je weinig geld hebt, sta je vaak machteloos tegen het verval van je interieur. Als jouw bank stuk is, dan moet je hem laten repareren, of zelfs een nieuwe kopen. Een wiebelige stoel vervangen kost ook geld. En het ergste is een wat sjofel geworden behangetje. Nieuw behang is duur, zelfs een goedkoop couponnetje, en een pot muurverf is tegenwoordig onbetaalbaar. Daar zit je dan, met een behang vol beschadigingen en vlekjes. Je begint je te schamen voor je visite.

Dora behang tekenen

Dat hoeft niet. Restaureer je behang! Dat is helemaal niet moeilijk, want behang is gewoon papier, waar je wat op kunt tekenen of schilderen. Je zult versteld staan, wat je met wat krijt, stiften en een piepklein likje verf hier en daar kunt bereiken. Voor een paar euro kan de boel weer jaren mee. Hier zijn enige tips:

  • Effen gekleurd behang kun je bijwerken met pastelkrijt. Pastel is in de winkel met kunstbenodigdheden in een onvoorstelbare hoeveelheid tinten te verkrijgen. Het krijt is mat en glimt niet, en laat zich subtiel in kale plekjes wrijven, met een zacht kwastje of zelfs met je vinger. Neem desnoods een stukje behang mee naar de kunstwinkel, en zoek er de exacte kleur pastelkrijt bij. De ervaring leert, dat medewerkers van een winkel in kunstenaarsbenodigdheden daar helemaal niet van opkijken. Zo’n stukje krijt gaat jaren mee.
  • Behang met een patroontje kun je eveneens met pastel bijwerken, maar ook met viltstiften. Viltstiften hebben het nadeel dat de kleur vaak wat feller en anders van tint is dan de kleur op het dopje van de stift. Doe dus voorzichtig. Maar er zijn in de handel zoveel kleurtjes viltstiften te krijgen, dat de exacte kleur voor jouw kale behang er ook vast bij zit.
  • Die doos met kleurpotloden van je kinderen doet wonderen op kleine beschadigingen. Als de kleur van de potloden niet helemaal klopt, kun je verschillende kleuren transparant over elkaar aanbrengen.
  • Heb je een verfdoos in de kast liggen, of een doos met tubetjes acryl? Soms kun je hardnekkige en enigszins beschadigde plekken dekkend wegwerken met een beetje verf. Bedenk wel, dat verf soms anders opdroogt dan je in eerste instantie denkt, en dat de finish soms wat glanzend is. Ecoline is ook handig voor het bijwerken van kale plekjes op houten meubelen.
  • Wit behang of andere witte wanden kun je bijwerken met witte acrylverf, desnoods zo uit de tube. Ook het granol op het plafond van de badkamer kun je zo bevrijden van vlekjes. Bij een zaak als Action kun je voor een paar euro een reuzetube witte acryl kopen, voor vele jaren bijwerkplezier.
  • Als de beschadiging ernstig is, is het handig als je nog wat restjes van het behangpapier op zolder hebt liggen. Knip op maat, en plak over de beschadiging, bijvoorbeeld met een Pritt-stift. Denk wel aan het patroontje!

oud behang op de muur

Als er werkelijk niets meer aan te doen is, dan moet je het groter aanpakken. Overschilderen van het oude behang is vaak goedkoper en bovendien eenvoudiger dan er een nieuw behangetje opplakken. Maar kijk eerst eens of je de ergste beschadigingen en vlekken kunt wegwerken met de kleurkrijtjes van je kinderen, of met een goedkoop doosje acrylverf.

LEES MEER:   Loszittend behang kun je vastlijmen met huishoudplaksel. Tante Dora stelt een aantal lijmsoorten en hun toepassingen voor:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/een-lijmsoort-voor-elk-plakprobleem/

 

Dit vind je misschien ook leuk...