RESTJES KARTON MAKEN HET LEVEN AANGENAMER

Je kunt restjes karton in de papiercontainer gooien. Ook heel goed. Maar je kunt karton ook gebruiken voor allerlei handige knutseltjes. Het kartonnen achterblad van een kalender, mooi en stevig verpakkingsmateriaal van karton, wc-rollen of met karton verstevigde enveloppen: in elk huishouden blijft er karton over. Daar kun je wat mee. Hier een aantal suggesties:

 • Gebruik stevig karton om slapper papier te verstevigen, bijvoorbeeld door foto’s op dun karton te plakken.
 • Oud karton is ideaal knutselmateriaal voor kinderen. Knutsel samen eens wat vaker, zoals pennenhouders van wc-rollen, of een speelkasteel van een oude ribkartonnen doos. Het is de soort creativiteit die niets kost.
 • Als je zaadjes voor je moestuin gaat opkweken: schrijf de naam van de plant op een rechthoekig stuk ribkarton, steek een satéprikker in de ribbels en zet het bord in de bloempot met ontkiemende zaden. Zo vergeet je nooit wat je in welke pot hebt gezaaid
 • Gebruik kartonnen dozen als opslagbox voor tijdschriften, speelgoed en gereedschappen. Beplak de doos eventueel met een restje inpakpapier, voor de gezelligheid.
 • Leg een dik en stevig stuk karton op de bodem van je boodschappentas. Zo blijven glazen potten en flessen heel, en krijg je een mooie platte tasbodem voor groter draaggemak.
 • Gebruik kartonnen eierdozen als mengbakjes voor verf, als je met kinderen herfstbladeren gaat schilderen. Eierkartonnetjes, al dan niet op maat geknipt, zijn ook slimme opbergbakjes voor paperclips en elastiekjes. Handig op bureau.

Enzovoort, enzovoort. Kijk eens met andere ogen naar het afvalkarton in jouw huishouden. Kijk er met een kartonvriendelijke blik naar, en denk: waar kan ik jou nog meer voor gebruiken? Wedden dat je vriendschap sluit met zo’n zielig kartonnetje, en het een tweede leven geeft?

LEES MEER:   Bewaar je cadeaupapier voor later hergebruik:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/bewaar-je-cadeaupapier-voor-later-hergebruik/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. "Hanneke' schreef:

  Tegenwoordig snipper ik de toiletpapierrollen en ander bruin karton door de composthoop – geen kinderen om mee te knutselen, en mijn compostbak kan wel wat “bruin” gebruiken.

 2. Carolina Stevens schreef:

  Ik knip de wc rollen in vieren, zet de stukken in een oude glazen schaal, vul ze met aarde en de zaadjes die eigenlijk een kweekkastje nodig hebben. deksel van de schaal erop. (Kan ook een plaatje glas of kunststof zijn)Schaal op de tafel of vensterbank en ik heb een gratis kweekkasje. Bijkomend voordeel is dat als ik de plantjes moet gaan uitpoten ik de tere wortels niet beschadig, kartonnetje met aarde en plantje kann zo op de juiste plek gezet worden.