SCHAF EEN COMPOSTBAK AAN

TANTE DORA

Veel consumenten recyclen composteerbare resten zoals schillen en groenteresten in de groene bak. Daar maakt de gemeente compost van, die kan worden verkocht. Zo worden de kosten van de vuilverwerking laag gehouden. Soms belonen gemeenten de afval scheidende burgers met een zakje compost, één keer per jaar af te halen bij het brengstation.

Dora compost

Maar je kunt tuin- en keukenafval ook zelf composteren, in een composthoop of in een compostbak. Veel mensen hebben te weinig ruimte voor een omvangrijke composthoop, maar zo’n compacte compostbak past vrijwel in elke achtertuin. Je gooit er bovenin de groene resten in, en schept onderin de compost uit een speciale lade, nadat wormen en bacteriën het spul hebben verteerd tot zwarte aarde.

Diftar

Vooral in gemeenten met diftar loont zo’n compostbak de moeite, ook financieel. ‘Diftar’ is de afkorting van ‘gedifferentieerde tarieven’. In de praktijk komt het erop neer dat de consument per leging van de vuilcontainer moet betalen. Wie weinig huisvuil aanbiedt, hoeft minder vaak voor de leging van de container te betalen. Bij het diftar-systeem hoort in principe een ruime mogelijkheid om afval gescheiden aan te bieden, bijvoorbeeld melk- en sappakken, blik, plastic en klein chemisch afval. Zo hoef je bijvoorbeeld minder vaak de grijze restcontainer aan de stoeprand te zetten.

Dora compostbak

Gratis compostbak

De meeste diftar-gemeenten bevorderen het zelf composteren van tuin- en keukenafval. Bijvoorbeeld door compostbakken gratis of voor weinig geld aan te bieden. Maak daar gebruik van! Op termijn is het financieel gunstig om regelmatig over zelfgemaakte en bijna gratis compost te kunnen beschikken. Bovendien weet je zeker dat je het milieu een handje helpt. Vraag bij de gemeente of zij zo’n bak voordelig aanbiedt. Of vraag er één van je vrienden voor je verjaardag.

moestuin 8

LEES MEER:   Compost is een ideale mest en bodemverbeteraar voor jouw moestuin:

http://www.dora-besparen.nl/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/tien-voordelen-van-een-moestuin/

Als je de compostbak echt schoon wil hebben, dan kun je hem altijd ontsmetten in de zon:

Dora zonontsmetten

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/ontsmetten-met-de-zon-2/

Dit vind je misschien ook leuk...