SCHOONMAAKKLUSJES VAN HET SEIZOEN: NU DOEN!

Nu het langzamerhand een beetje begint te zomeren, dienen zich als vanzelf allerlei poets- en schoonmaakklusjes aan, die beter gaan als het zonnig en warm is. Door ze nu te doen, bespaar je ook veel geld. Hier onze lijst:

Dora waslijnen

Gordijnen wassen? Nu doen! De lappen zijn zo droog en kunnen desnoods buiten lekker uitwaaien. Door ze in de zomer zelf te wassen spaar je de kostbare gang naar de stomerij in de winter uit.

  • Kleding die je niet zelf kunt wassen, zoals colberts en lederen kleding, knappen erg op door een bad in de zon en de wind. Na hun zon- en windbad kunnen ze weer fris ruikend de kast in. Dat scheelt ook een bezoek aan de chemische reiniging.
  • Bekleding van meubelen, maar ook de stukken vaste vloerbedekking in je huis gaan flink vooruit door een opknapbeurt met water waaraan een royale scheut azijn is toegevoegd. Er zijn ook speciale reinigingsproducten te koop, die eveneens prima werken, bijvoorbeeld van HG. Doe de azijn of het schoonmaakmiddel in een bodempje water in een emmer, borstel wat van de vloeistof in de bekleding of in de vloerbedekking, en wrijf alles schoon en droog met een oude handdoek. In de warme maanden is het zo weer droog. Zet de meubelen desnoods nog even in het Uv-licht van de zon. Dat ontsmet extra en droogt sneller.
  • Je kunt dekbedden en kussens zelf in de wasmachine wassen. In de zomermaanden gaat het drogen sneller, en is de vulling snel weer fluffy. Probeer wel eerst droog, of de wastrommel groot genoeg is, voordat je het wasprogramma aanzet. Als het past en lukt, dan hoeft het beddengoed niet naar de professionele wasserij. Dat scheelt. Hetzelfde geldt overigens ook voor gewatteerde winterjassen: nu doen.

waslijn 1

Enzovoort. Als het schoon en snel droog moet, en als de Uv-straling van de zon de boel lekker kan ontsmetten, dan loont het de moeite om nu schoon te maken. Wat je zelf met een emmer sop en je eigen wasmachine kunt opknappen, hoef je niet te laten doen door een dure professional. Slim, toch?

LEES MEER:   Kalkaanslag, ook zo’n plaaggeest:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/verwijder-op-tijd-kalkaanslag-uit-je-elektrische-apparaten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Wieneke schreef:

    Bij alles wat gewatteerd is en wordt gewassen in de wasautomaat: doe er twee schone tennisballen bij.

  2. jeannette schreef:

    inderdaad. dat werkt prima, ook in de droger!