SOMS IS HET SLIMMER OM DE REPARATIE NIET ZELF TE DOEN

Als je een beetje handig bent, dan kun je veel apparaten zelf repareren en onderhouden. Heel goed, want het scheelt je veel geld als je het zelf doet. Nu is de ene mens handiger dan de ander. En zelfs de meest handige klusser staat wel eens voor een uitdaging die te groot is. In een aantal gevallen kun je reparatie en onderhoud beter aan de vakman overlaten. Hier een aantal voorbeelden:

  • De fietsenmaker  Een band plakken, eigenhandig de ketting smeren en een nieuw lampje of batterij in de verlichting doen: dat kun je zelf wel. Maar er nieuwe binnen- en buitenbanden omleggen wordt voor sommigen al moeilijker, mede omdat je er in veel gevallen speciale hulpmiddelen voor nodig hebt. Laat staan het vervangen van een crank of het correct op spanning brengen van de spaken. Als je geen echte fietshobbyist bent, dan wordt zoiets lastig. En als je de reparatie met te weinig kennis en met ongeschikte gereedschappen doet, kun je je goeie fiets gemakkelijk beschadigen of voor altijd bederven. Breng dan je fiets liever naar de gediplomeerde fietsenmaker.
  • De elektromonteur   Elektrische apparaten zijn soms redelijk eenvoudig te repareren, bijvoorbeeld als er een nieuwe stekker aan het snoer moet. Maar een wasmachine die kuren vertoont, of een kapotte televisie vragen om echte vakkennis. Al was het maar, omdat een onvakkundige reparatie van een elektrisch apparaat ronduit gevaarlijk kan zijn. Vraag een expert, en bespaar je veel ergernis.
  • De tuinman   Als je stoer en sterk bent, kun je eigenlijk alles zelf doen, in je tuin. Maar als je krachten minder worden, is sommig tuinwerk simpelweg te zwaar. Voordat je nu tijdens het snoeien van de ladder valt, is het misschien slim om daar een kenner voor te vragen, iemand die jouw boom zonder moeite en zonder blessures bijsnoeit.
  • De kleermaker   Het is niet zo moeilijk om zelf een knoop aan te zetten. Zelfs mannen kunnen dat snel leren. Maar voor sommige naaiklussen kun je beter De Gouden Schaar of een andere reparatie-kleermaker inschakelen. Denk aan het inzetten van een nieuwe rits: heel lastig, zeker als je geen naaimachine hebt. Of het innemen van een iets te groot colbertje (zeker als het een duur colbertje is). Vraag vooraf het tarief, en als dat redelijk is, laat de kleermaker het dan maar doen.

Oplossing

Deze experts zijn in principe duur, en voor velen simpelweg niet te betalen. Er zijn echter oplossing voor het financiële probleem. Zo zijn er in veel grotere steden sociale fietsenmakers, die moeilijke klussen voor minima voor erg weinig geld verrichten. Vraag er eens naar, in jouw gemeente. Misschien wordt er in jouw buurt regelmatig een Repair Café gehouden? Op zo’n avond of middag kun je jouw kapotte ding, ook jouw kapotte strijkijzer bijvoorbeeld, aan een reparatiedeskundige voorleggen. Die repareert het dan, of doet in ieder geval een serieuze poging. De enige kosten zijn de materiaalkosten.

Abonnement

In een aantal gemeenten is er een poule van vrijwilligers, die bijvoorbeeld kunnen helpen bij het onderhoud van je tuin. Soms gaat dat via een goedkoop abonnement, soms is het echt gratis. Jouw gemeente kan je misschien de weg wijzen naar zo’n vrijwilliger. Misschien nog een tip: vraag voor je verjaardag een bedrag voor de reparatie die nodig is. Moet je fiets nodig nieuwe banden? Vraag aan de fietsenmaker wat dat kost, en zet het bedrag op je verlanglijstje. Wedden, dat je het geld bij elkaar krijgt?

Appeltaart

En dan is er natuurlijk altijd nog de handige, misschien wel gediplomeerde buurman of buurvrouw, die in ruil voor een bak koffie jou graag komt helpen. Misschien kun jij in ruil voor het werk een lekkere appeltaart bakken? Dan heb je nog een legitieme reden om samen een bakje te drinken. Zo wordt het toch nog gezellig!

LEES MEER:   Soms kun je geld besparen door simpelweg je fietsbanden eens wat vaker op te pompen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/pomp-je-fietsbanden-op-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...