STRIJK JE KLEREN WEER HEEL

Natuurlijk is het een goed idee om je kapotte kleren te repareren en niet weg te gooien. Vaak kun je er nog een boel aan doen, zonder al teveel moeite. ‘Maar dan moet je wel een beetje kunnen naaien’, denken veel mensen. Dat hoeft niet per se, hebben we ontdekt. Een zekere handigheid met naald en draad kan helpen. Maar ook met een simpele strijkbout kun je kleding repareren.

Denk daarbij aan het wegwerken van gaatjes en scheuren, maar ook aan het inkorten van broeken en zelfs het korter maken van gordijnen. Zoals gezegd: je hebt niet meer nodig dan een hete strijkbout, een perslap en een strijkplank. Zo gepiept! We stellen je drie wondermiddeltjes voor, waar je meteen mee uit de voeten kunt:

  • Zoomband.   Zoomband zit op een rol met papier. Als je het papier weg pelt, houd je een soort geribd matje over van droge, doorzichtige lijm, in de vorm van een doorlopende band. Zoomband wordt gebruikt om zomen te maken zonder naald en draad. Je vouwt de zoom om, knipt de zoomband op lengte, vouwt de zoomband in de zoom en strijkt hem met een warm strijkijzer en een vochtige persdoek vast. De warmte van de bout en het vocht in de persdoek doen de lijm tijdelijk smelten, en de zoom vastplakken. Na afkoelen en drogen zit de stof muurvast geplakt. Je kunt zoomband gebruiken om een kledingstuk in te korten, om een losgeraakte zoom vast te zetten, of kragen of ornamenten aan te brengen. Ook ideaal voor het zomen van gordijnen.
  • Plakkatoen.   Plakkatoen is een stuk katoen met een lijmlaag aan de onderkant. De werkwijze lijkt op die van zoomband: een warm strijkijzer en een vochtige persdoek zorgen ervoor dat de lijm tijdelijk smelt, waarna het stukje katoen goed vastplakt. Je kunt de plakkatoen in elke gewenste vorm knippen. Ideaal tegen winkelhaken, scheuren en gaten. Gewoon achter de scheur vaststrijken. Vaak zie je dan aan de buitenkant niets meer van de scheur.
  • Opstrijklapjes.   Er zijn nogal wat opstrijklapjes, emblemen en hippe plakplaatjes te koop, waarmee je de kapotte knie van een broek of een doorgesleten ellenboog kunt camoufleren. Vooral kinderkleren kunnen er op een leuke en fleurige manier van opknappen. Omdat kinderen toch snel uit hun kleren groeien, houdt zo’n tijdelijke oplossing lang genoeg tot de volgende vervanging.

Wie precies stap voor stap wil weten hoe je zoomband of plakkatoen gebruikt, kan terecht op YouTube. Als je ‘zoomband’ of ‘plakkatoen’ in de zoekmachine intypt, krijg je diverse instructiefilmpjes van experts te zien. Iedereen kan het dus leren, dat repareren met de strijkbout.

LEES MEER:   Ook kapotte meubelbekleding kun je goed zelf repareren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/met-wat-handigheid-zie-je-geen-barst-meer-van-de-gescheurde-bekleding/

 

Dit vind je misschien ook leuk...