TOVEREN MET EEN PUREERSTAAF

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen. 

Tante Dora heeft haar keuken niet vol staan met veel apparaten, maar een staafmixer heeft ze wel.

In het Engels wordt het ding wel een ‘kitchen wand’ genoemd, ofwel een ‘toverstaf voor de keuken’. En dat is ‘ie ook wel een beetje, die goeie ouwe pureerstaaf of staafmixer. En niet alleen om te pureren. Als je lekker en voordelig wil koken met verse producten van het seizoen, dan kun je bijna niet zonder zo’n blitzer. Voor de prijs hoef je het niet te laten. In sommige goedkope winkels heb je er al eentje voor de prijs van een hamburgermenu.

dora-pureerstaaf

Wat kun je zoal met een pureerstaaf?

  • Je kunt snel een gladde, gebonden soep maken door de soep met de pureerstaaf te pureren. Bijvoorbeeld een bonensoep, of een champignonsoep. Effe voor de duidelijkheid: je doet de soepballetjes er pas in nadat je gepureerd hebt, oké?
  • Je kunt sausen mixen van ingrediënten die zich anders nauwelijks laten mengen, zoals noten met olie en droge vruchten met yoghurt. Denk eens aan zelfgemaakte pesto. Maar ook aan een snelle tomatensaus van gepelde tomaten in blik, waar je even de staaf doorheen ragt.
  • Je kunt kikkererwten, sjalotten en knoflook blenden tot een stevig deeg, bijvoorbeeld om falafel te maken. Ook andere stevige baksels, bijvoorbeeld aardappelkoekjes, worden mooi egaal met een pureerstaaf.
  • Snel je eigen mayonaise maken!

De pureerstaaf of staafmixer is gemakkelijk schoon te maken, eenvoudig op te bergen, en snel gebruiksklaar. Door zelf verse ingrediënten te mixen, in plaats van kant en klare sauzen en soepen te kopen, doe je je gezondheid ook een groot plezier. En je portemonnee.

Dora staafmixer klein

LEES MEER:   Het recept voor zelfgemaakte falafel (mogelijk gemaakt met een pureerstaaf)? Hier nog eens het recept:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/falafel-met-knoflooksaus-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...