UPCYCLING: DOE-HET-ZELF RECYCLING

We hebben het woord wel eens vaker laten vallen bij tante Dora: ‘upcycling’. Je hebt natuurlijk recycling. Dan lever je bijvoorbeeld een plastic limonadefles gescheiden in bij het ophalen van het huisvuil. Vervolgens maakt een gespecialiseerd bedrijf er weer nieuwe plastic spullen van, bijvoorbeeld een limonadefles. Dat scheelt grondstoffen en energie, in vergelijking met het helemaal nieuw maken van zo’n fles. Goed voor het milieu.

dora-plastic-fles-slippers

Bij upcycling gebruik je de hele plastic limonadefles als basis voor een nieuw voorwerp, dat je bij voorkeur zelf maakt. Je slaat als het ware de recyclefabriek over, en gaat zelf aan de slag. Met de fles als basis. Bijvoorbeeld door er een voederhuisje voor de vogels van te maken. Of een hanglamp. Of een container voor je kamerplanten. Of een bakje voor je pennen. Enzovoort, enzovoort. Vaak zijn creativiteit en een beetje lijm plus een schaar het enige dat je nodig hebt.

Dora cadeautjes 1

Wie eenmaal de wereld van het upcyclen heeft ontdekt, wordt vast en zeker door enthousiasme bevangen. Wat is er veel mogelijk! Geloof je het niet? Typ in de zoekmachine van Google het woord ‘upcycling’ in, en zet de zoekopdracht op ‘afbeeldingen’. Moet jij eens kijken. Je hoeft er niet eens Engels of een andere buitenlandse taal voor te kennen. De plaatjes zeggen genoeg.

De komende dagen worden een beetje herfstig, dus een zwoele avond lang op je balkonnetje naar de sterren kijken zit er toch niet meer in. Ga eens op zoek naar leuke upcycle-ideeën. Ook hartstikke leuk samen met de kinderen. Die zijn bovendien veel creatiever dan de gemiddelde volwassene. Veel plezier! Je bespaart er bovendien weer geld mee, maar dat had je natuurlijk al begrepen, toch?

Dora hergebruik plastic 1

LEES MEER:   Moet je het woord ‘zelf’ eens intypen op de zoekmachine van Zuinig met tante Dora. Dan krijg je honderden suggesties van dingen die je zelf kunt doen. Zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/doe-het-zelf-of-probeer-het-in-ieder-geval/

Dit vind je misschien ook leuk...