VERGEET NIET TE VENTILEREN

TANTE DORA

Het wordt weer fris buiten. Dan voel je binnen in huis ineens de kou die door allerlei bovenraampjes en ventilatiespleten naar binnen komt. Je hebt dan snel de neiging om die tochtgaten helemaal of gedeeltelijk dicht te doen. Dat is niet altijd verstandig, want een huis dat potdicht zit, kan niet ademen. Zelfs in de koudste winter blijft een minimum aan ventilatie noodzakelijk. Zeker nu het weer zo vochtig is, is het goed als je je huis af en toe een beetje laat uitwasemen.

ventileren in huis

Doe dus niet alle raampjes en ventilatiegaten dicht, in ieder geval niet permanent. Laat ze desnoods op een kiertje staan, als de wind erg hard en kil is. Maar gooi dat zolderraampje en die balkondeur meteen open als het weer en de buitentemperatuur het maar enigszins toelaten. Ventileer! Als je het niet doet, dan wordt het in huis klam, en is de gevoelstemperatuur al snel veel lager dan de werkelijke temperatuur.

verwarmingsknop

Daardoor ben je geneigd om toch maar de verwarming hoger te zetten, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is. Bovendien is een potdicht, klam huis ook niet gezond. Met uitzondering voor schimmels misschien, maar die wil je natuurlijk niet te gast in jouw huiskamer of keuken. Ventileren, daar houden schimmels niet van. Vergeet dus niet te ventileren in het koude jaargetijde. Als je dat slim en met enig overleg doet, hoef je het echt niet koud te hebben.

LEES MEER:   Gordijnen zijn er niet alleen voor het mooie, of om de inkijk te beperken. Gordijnen houden ook de kou buiten en de behaaglijkheid binnen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/warme-gordijnen/

Dit vind je misschien ook leuk...