VERKEERD GEPRINT, CORRECT HERGEBRUIKT

Hoe papierzuinig je ook bent, af en toe ontkom je niet aan een printje of kopietje. Dat gaat weleens verkeerd, dat afdrukken. Verkeerde bladzijde geprint, scheef gekopieerd, vergeten het aantal printjes weer te verlagen naar één exemplaar, enzovoort. Je kunt je in eerste instantie voor je kop slaan, maar erg is het niet. Voor elk fout printje of kopietje is een oplossing. Vandaag geeft tante Dora drie verschillende manieren om eenzijdig bedrukte stukken papier een tweede leven te geven. Hier zijn ze:

dora-fotokopieerapparaat

  • Als het vel papier niet kreukelig of vies is, kan je het gerust omdraaien en nog een keer printen aan de lege zijde. Meestal moet je het dan met de bedrukte kant naar boven in de papierlade van de printer leggen. Doe dit niet als je het printje naar iemand toe moet sturen, of als het een officieel document is. Maar voor een snelle huis-tuin-en-keukenprint werkt dit prima. Streep desnoods de ‘foute’ kant dunnetjes door met potlood, zodat je weet wat de ‘officiële’ zijde is.
  • Als je meer velletjes eenzijdig bedrukt papier hebt, kun je ze op elkaar leggen, de onbedrukte kant boven, en er vervolgens langs de bovenrand een aantal nietjes in slaan. Voilà: een bijna gratis kladblok van hagelwit papier. Als dit kladblok vol is, en het is niet met privézaken volgeschreven, dan kun je het zelfs na gebruik in de oudpapierbak doen.
  • Knip het vel papier in de lengte eenmaal door, en daarna beide banen drie maal in de breedte. Zo heb je acht velletjes papier van ongeveer 7 x 10 centimeter. Handig om er snel een telefoonnummer op te krabbelen, of er boodschappen op te schrijven.

Dora bakje notitie

Uiteraard zijn deze tips goed bruikbaar voor alle, aan één zijde bedrukte vellen papier. Dus ook voor reclamebrieven, door jou te lezen papers voor je studie, voor vergaderstukken die jou worden toegestuurd, of voor de uitgeprinte toespraak die je voor een jubilerende voetbalclub hebt gehouden. Het tweede leven van elk vel papier ligt in zijn lege achterkant.

Besparen deze tips je heel veel geld? Misschien niet. Maar tante Dora zei altijd: als je elke dag een dubbeltje bespaart, dan heb je aan het eind van het jaar 36,50 euro (of gulden, lang geleden). Als je dit bovendien je hele leven blijft doen, dan hoeft er misschien een boom minder te worden geveld, om er papier van te maken. In ieder geval een hele dikke tak.

Dora oud papier klein

LEES MEER:   Over papier gesproken: het lijkt er veel op, dat lezen iets wordt dat alleen de rijken zich nog kunnen veroorloven:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/boeken-lezen-wordt-steeds-meer-iets-voor-de-rijken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. liesbet schreef:

    Ik recupereer ook papier door, net als Dora, verkeerd of nutteloze geprinte bladzijden met de print naar boven terug in het bakje van de papiervoorraad van de printer te leggen. Ik recupereer zelfs ongekreukt papier waarop reclame staat. Bedrukte A4 tjes snijd ik middendoor en die zijn ideaal als nota blaadjes.