VERTROETEL JE VERZOPEN SCHOENEN

Gisteren hadden we het over rubber laarzen, als alternatief voor kletsnatte schoenen. Toch kan het voorkomen dat je wordt verrast door een wolkbreuk, en je uiteindelijk toch met je goede pumps of brogues door de plassen loopt te soppen. Als je thuiskomt, gooi die verzopen leren schoenen dan niet zomaar in een hoek. Vertroetel ze, troost ze, en red ze van een zekere dood!

Veeg met een doekje eerst het ergste water en de eventuele modder van je schoenen. Neem vervolgens oude kranten, en prop die in de schoenen. De kranten nemen het vocht goed op. Vernieuw om het uur de krantenproppen, en gooi de natte proppen weg. Zo trek je langzamerhand het ergste vocht uit het leer en de voering.

Verwarming

Zet je goeie schoenen nooit op of zelfs maar bij de verwarming! Als je schoenen echt kapot wilt maken, dan moet je ze op de kachel leggen. Vooral het bovenwerk en de lijmnaden hebben van zo’n mishandeling erg te lijden. De langzame en voorzichtige weg, met krantenpapier dat het vocht absorbeert, is veel beter. Als de proppen papier langzamerhand droog blijven, laat je de schoenen op een niet te warme plaats verder uitdampen.

Als de schoenen echt droog zijn (dat kan best een aantal dagen duren), zet je ze zorgvuldig in de schoensmeer. Zo herstelt het leer zich weer. Laat de schoenpoets maar rustig een uurtje intrekken. Na het uitborstelen en uitwrijven kun je een extra beschermende (was)laag aanbrengen. Zo’n laagje helpt er in de toekomst voor zorgen, dat vocht minder gemakkelijk in het leer trekt.

Truc

Zo: weer een paar dure leren schoenen gered! À propos: dat met die truc van de proppen krantenpapier werkt ook heel goed met kletsnatte sportschoenen.

LEES MEER: Wees teder voor leder:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/wees-teder-voor-leder/

Dit vind je misschien ook leuk...