VERVANG DE ACCUUTJES, NIET HET APPARAAT

TANTE DORA

‘Stroom’ is een dierbaar bespaarthema, deze week. Nog maar eens een voorbeeld. Tante Dora heeft een telefoonset met twee losse telefoontjes. Eén ligt in de woonkamer, de ander op de eerste verdieping. Dat scheelt een boel paniek, als de telefoon overgaat en tante Dora op zolder de was aan het ophangen is.

Er is een precies passend holletje voor de telefoon gereserveerd op de oplader. Het is heel verleidelijk om het apparaat daar in te plaatsen. Zo raak je hem ook minder snel kwijt, denken veel mensen.

Dora wijsheden oplader telefoon

Bij tante Dora liggen de telefoontjes niet permanent op de oplader. Dan wordt er immers voortdurend stroom verbruikt, ook als de accu’s van de telefoon al opgeladen zijn. Steeds een klein beetje, maar uiteindelijk best wel veel. Als je het apparaatje naast de oplader legt, dan lekt er geen stroom meer weg. Het duurt gewoonlijk best lang, voordat de accuutjes leeg zijn.

 Oplader

In het begin kon een telefoon van Dora’s telefoonset een kleine week met één lading. Daarna moest hij weer aan de oplader. Langzamerhand werden de perioden steeds korter. Uiteindelijk was een lading amper genoeg voor een dag. Een lang telefoongesprek werd soms zomaar afgebroken omdat de accuutjes leeg waren. Uiteindelijk belandden de apparaten beide toch permanent op de oplader.

Wat doe je dan? Je gevoel zegt: koop maar een nieuwe. Dora’s telefoonset is al enige jaren oud. Voor een paar tientjes heb je tegenwoordig al een hele nieuwe set, soms met wel drie of vier telefoons. Moet je geld investeren in het repareren van een oude telefoon?

Dora stekker klein

Uiteindelijk heeft Technische Neef vier nieuwe accuutjes gekocht in de onderdelenwinkel, twee per telefoon. Samen kostten ze ongeveer twintig euro. Het openmaken en wisselen van de accu’s was simpel. Inmiddels doen de beide telefoons van tante Dora het weer prima. De nieuwe accuutjes zijn zelfs beter dan de oude. Opgeladen leveren ze meer dan een week stroom, langer dan de oude accu’s, toen ze nieuw waren.

In dit geval heeft het vervangen van de accu’s goed geholpen. Een wat ouder maar nog goed bruikbaar apparaat heeft een nieuw leven gekregen. Er hoeft geen nieuw apparaat gekocht te worden. Dat scheelt geld, maar het spaart ook het milieu. En het apparaat ligt minder aan de oplader. Drie keer winst.

LEES MEER: Zelf repareren en vervangen bespaart een boel geld. En er zijn altijd handige mensen die je daarbij kunnen helpen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/repair-cafes/

Dit vind je misschien ook leuk...