VERWIJDER OP TIJD KALKAANSLAG UIT JE ELEKTRISCHE APPARATEN

Er zijn in ieder huishouden elektrische apparaten die iets doen met water: wasmachines, afwasmachines, koffiezetapparaten en waterkokers, bijvoorbeeld. Elke machine waarin water heet wordt gemaakt, heeft last van kalkafzetting. De kalk is opgelost in het water. In sommige delen van ons land zit er een beetje meer kalk in het water dan in andere gebieden. Daar is het water harder. Maar zowel voor streken met hard als met zacht water geldt: er zit kalk in het water, en het zet zich hoe dan ook af in je machine.

Dora wasmachinereiniger klein

Op den duur kan kalkaanslag tot problemen leiden. Een waterkoker met witte aanslag rond het verwarmingselement kookt water minder goed en minder snel. En als de kalk zich in leidingen ophoopt, dan kan dat tot verstoppingen en uiteindelijk tot kortsluiting leiden. Dan moeten de apparaten gerepareerd of zelfs helemaal vervangen worden. Het heeft dus zin, ook uit oogpunt van besparing, om kalkaanslag te verwijderen.

Eigen methode

Gelukkig zijn er in de handel goede middeltjes te krijgen, die kalkaanslag verwijderen, voor elk apparaat een eigen methode. Lees vóór de aanschaf eerst de gebruiksaanwijzing. Je hebt namelijk eenvoudig toe te passen middelen, en spulletjes die wat meer aandacht vragen. Let op middelen die zowel eenvoudig zijn toe te passen, als effectief zijn.

Afwasmachines en wasautomaten kun je het beste twee maal per jaar ontkalken, in gebieden met erg hard water misschien wat vaker. Schoonmaakkuren voor je afwasmachine verwijderen niet alleen kalkaanslag, maar ook vet. Lees de gebruiksaanwijzing, en volg de instructies nauwkeurig op. Ook voor koffiezetapparaten en waterkokers zijn speciale reinigers te koop, maar in veel gevallen is het net zo effectief om het apparaat te vullen met water met een flinke scheut schoonmaakazijn. Breng het water aan de kook en laat het even staan: binnen een haf uur is de aanslag weg. Even napoetsen met wat afwasmiddel, en je waterkoker is weer als nieuw.

wasmachine 1

Het klinkt misschien wat overdreven, allemaal. Maar die reclames van kalkreinigers zijn niet helemaal onzin: je machines leven er echt langer van. En ze werken beter, en dat is ook een besparingsfactor (bijvoorbeeld omdat je minder energie verbruikt). Doen dus. Een kleine moeite, maar een blijvend resultaat.

kalkaanslag

LEES MEER:   En die kalkrandjes langs de kraan aan de wastafel? Die kun je zelfs wegkrabben, heel simpel:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/schraap-kalkaanslag-weg/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wieneke schreef:

    Kalkrandjes rondom kranen ga ik echt niet wegkrabben, want ik heb wel leukere dingen te doen. Een paar maal per jaar pak ik alle kranen helemaal in met keukenpapier, dat ik eerst heb doordrenkt met schoonmaakazijn. Het papier moet dus druipnat zijn. Als je dit regelmatig doet, dan is een uur of drie genoeg. Bij erge kalk laat je het een hele nacht zitten.