VERZAMEL GOED GEREEDSCHAP

We schreven al eens over het nut van het hebben van een knopendoos. Je weet immers maar nooit, wanneer je een knoop verliest en met een afzakkende broek loopt. Het is altijd handig om een passende knoop te hebben. Evenzogoed is het heel handig als je een goed stuk gereedschap hebt, als je het nodig hebt. En zeg nou niet: zagen en timmeren, dat doet mijn man/vriend, dames. Kom op, er is ook zoiets als emancipatie! En een goede hamer of tang kan je tussen neus en lippen door ook een boel geld schelen, of je nu man of vrouw bent.

dora-elektrische-boor

Honderd jaar geleden kochten jongens van hun eerst verdiende geld goede gereedschappen. Veel mannen werkten met hun handen, op hun werk, maar ook thuis. Als een stoelpoot kapot ging, dan ging je destijds niet meteen naar Ikea om een nieuwe stoel te kopen. Geld voor een professionele meubelmaker was er ook niet. Je deed het zelf, met de spullen uit je eigen gereedschapskist. En zo bespaarde je geld.

Hoekijzers

Oude schroeven en spijkers, gedemonteerde hoekijzers en fittingen bewaarde je apart in een andere kist. Zo had je niet alleen de juiste schroevendraaier, maar ook de passende schroef voor het gat. Zo’n hergebruikte schroef kostte niets. En met een uit iets anders gesloopte lampenfitting, een oude vaas als basis, en een door je vrouw genaaide lampenkap had je voor (bijna) niks een nieuwe schemerlamp.

Ga eens op zoek naar bruikbare gereedschappen. Koop ze, vraag ze voor je verjaardag, en kijk vooral eens op rommelmarkten. Vaak hoeft een goede hamer of een setje steeksleutels niet zo veel te kosten. Maar met diezelfde steeksleutels kun je wel je fiets zelf afstellen. Dat scheelt weer een professionele reparatie (waarbij de fietsenmaker honend denkt: ‘Had je dat zelf niet even kunnen fixen, met een simpel steeksleuteltje?’).

Dora doe het zelf

Gereedschappen: die moet je gewoon in huis hebben. Ook als je ‘maar’ vrouw bent. Omwille van de spaarzaamheid.

LEES MEER:   Doe-het-zelf-les vind je op YouTube:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/doe-het-zelf-of-probeer-het-in-ieder-geval/

 

Dit vind je misschien ook leuk...