VERZORG JOUW STALEN ROS, VOORDAT JE ‘M VAN STAL HAALT

Stralende zon, een paar dagen en dan weer regen. Op zo’n zonnige dag wordt het weer tijd voor een regelmatig fietstochtje, of om de bus te laten staan en met de fiets naar je werk te gaan. Dan moet jouw stalen ros het natuurlijk wel doen. Dat is niet vanzelfsprekend, als het ding de hele winter onaangeroerd in de schuur heeft gestaan. Tijd om het rijwiel aan een technische inspectie te onderwerpen. Mogen we je een aantal suggesties geven?

• Maak de fiets eens schoon. Een mild sopje is al een goed begin, eventueel gevolgd door een doekje met wat kruipolie of siliconenspray. Siliconenspray is ook ideaal om vastzittende onderdelen en roestige bouten onder handen te nemen. Kijk of de ketting een smeer- en/of reinigingsbeurt nodig heeft. Een goed gesmeerde ketting maakt fietsen echt veel gemakkelijker.

• Kijk of de banden nog mee kunnen. Als de buitenbanden glad en brokkelig zijn, vervang ze dan, of laat een goede fietsenmaker er nieuwe banden op zetten. Als je de buitenbanden vervangt, vervang dan meteen ook de binnenbanden. Die verouderen namelijk ook, en oude, poreuze binnenbanden rijden om de haverklap lek. Meteen mee vervangen, want binnenbanden zijn niet duur.

• Als de banden nog oké zijn, pomp ze dan goed op. Hard opgepompte banden geven minder wrijving op het wegdek, waardoor je gemakkelijker fietst. Bovendien zorgt wrijving voor slijtage, waardoor je sneller nieuwe banden nodig hebt.

• Controleer de verlichting. Zitten er draadjes los? Maak ze vast. Draait de dynamo zwaar? Doe er een drupje olie op. Als je verlichting hebt met batterijen, vervang die dan, als je nog maar een speldenknopje licht hebt.

Fietsen is altijd goedkoper dan met de auto of met het openbaar vervoer. Maar dan moet het apparaat het wel goed doen. Met een beetje aandacht en ‘tender love and care’ is jouw fiets ook in het seizoen 2022 helemaal klaar om jou overal heen te dragen waar jij heen wil. Sommige fietsfanaten práten zelfs tegen hun machine. Misschien helpt dat ook?

LEES MEER: Als het warmer wordt wachten er sowieso allerlei karweitjes op je:

KLUSJES VOOR ALS HET WARMER WORDT

Dit vind je misschien ook leuk...