WEG DIE KALK, MET AZIJN!

Gisteren liet tante Dora zien hoe je een oud, zwart geworden schilderij van de rommelmarkt weer mooi schoon krijgt met simpele schoonmaakazijn. Azijn is voor wel meer klusjes in huis super handig. Bijvoorbeeld om apparaten te ontkalken.

dora-ontkalken

Het is verstandig om regelmatig apparaten te ontkalken die elektrisch water heet maken, zoals je koffiezetapparaat en je waterkoker. Door het verhitten slaan de in het water opgeloste kalkdeeltjes neer op de verwarmingselementen en in de leidingen van de machine. Dat kan uiteindelijk leiden tot kortsluiting en doorbranden. Dat betekent dat je een nieuw apparaat moet kopen, waarvoor je weer in je buidel moet tasten.

Schade

Voorkom schade aan je apparaat door het regelmatig te ontkalken, bijvoorbeeld twee keer per jaar. Daar zijn allerlei dure reinigingsmiddeltjes voor op de markt, maar het kan ook goedkoop. Gebruik driekwart water, vermengd met een kwart schoonmaakazijn. Als je bijvoorbeeld een ouderwets koffiezetapparaat wil ontkalken, dan vul je de koffiekan voor driekwart met het water-azijnmengsel en giet het in het waterreservoir.

Zet het apparaat aan en laat het zure water door het koffiezetapparaat lopen. Vang de vloeistof op in de koffiekan. Zet het apparaat uit en laat het even staan. De zure azijn lost de kalk op. Als je een sterk verkalkte machine hebt, kun je het opgevangen, inmiddels afgekoelde azijnwater nog een keer in het waterreservoir gieten, en de hele procedure nog een keer herhalen.

Dora schoonmaakmiddelen

Uiteindelijk laat je nog een keer schoon water door de machine lopen, liever nog: twee keer. Het apparaat is nu goed schoon. Soms zie je de schilfertjes kalkaanslag in de glazen koffiepot terecht komen. Water met azijn werkt heel goed, het is nauwelijks belastend voor het milieu, en het kost bijna niets.

Afvoerputje

Giet het opgevangen, warme azijnwater ten slotte in het afvoerputje van de wastafel of in het toilet, en laat het even staan. Hopla, die afvoerpijpen zijn ook ontkalkt, ontstopt en ontdaan van zeepresten: twee schoonmaakbeurten voor de prijs van één.

Op deze manier kun je ook een elektrische waterkoker ontkalken. Voor glanzende, kalkvrije verwarmingselementen, die minder stroom verbruiken omdat schone, kalkvrije elementen het water sneller verwarmen. Tel uit je winst.

Dora waterkoker klein

LEES MEER: Je kunt kalkaanslag soms ook gewoon wegschrapen. Dat gaat helemaal zonder schoonmaakmiddelen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/schraap-kalkaanslag-weg/

 

Dit vind je misschien ook leuk...