WEG MET MUFFE LUCHTJES IN JE HANDDOEKEN!

Gooi die muffe handdoek nog niet weg! Maak er nog geen poetslap van! Zelfs als je de weemakende putlucht er niet meer uit krijgt, zelfs na vele malen wassen, is er nog steeds hoop op genezing. Nog even, en de textiel ruikt weer als een frisse lentebries. En kun je je de handdoek nog vele jaren gebruiken. Hoe? Hier drie methoden:

Dora muffe handdoek

  • Was de handdoek mee met de witte was, waaraan je extra oxi-wit waspoeder toevoegt. Dat poeder bleekt de witte was tijdens de wasgang met een douche van zuurstof (‘oxide’, vandaar de naam oxi-wit’). Schimmels en bacteriën die de muffe lucht veroorzaken, kunnen slecht tegen zuurstof, en leggen het loodje. Als de handdoek beige of blauw is, heeft hij in principe niets te maken in de witwas. Maar zo’n kleurige handdoek geeft niet af aan de witte was, en zal vrijwel niet verbleken. Je wast niet in bleekwater, zullen we maar zeggen. Maar het resultaat is wel, dat de vieze lucht verdwijnt. Herhaal de behandeling desnoods enige malen.
  • Was de handdoek op 90 graden. Vroeger wasten huisvrouwen veel meer op 90 graden, bijvoorbeeld witte lakens en witte overhemden. Die kreeg je in de kookwas perfect schoon. Dergelijke hoge temperaturen zijn niet helemaal fantastisch voor textiel, zelfs niet voor stevige katoenen handdoeken. Maar als medicijn tegen muffigheid is alles toegestaan. Je begrijpt: (bijna) koken, daar houden schimmels en bacteriën niet van. Vandaar het goede resultaat.
  • Schimmels en bacteriën houden ook niet van felle zonneschijn. Zolang het zomer is, is een zonnebad na de normale was aan te bevelen. Was, die buiten aan de waslijn droogt, wordt vanzelf dauwfris. En de zon gaat nog steeds voor niets op, dus het is ook goedkoop. Als je de handdoek nadien ook nog even onder de hete strijkbout legt, dan is de boel vrijwel steriel.

Dora handdoek - dweil

Misschien heb je wat aan deze tips? Als het dan nog niet helpt, dan kun je de handdoek beter als dweil gebruiken. In een emmer schoonmaaksop, al dan niet met soda of chloor, is de lucht ook zo weg. De kleur van de doek ook, overigens. Succes!

LEES MEER:   Het recyclen van textiel is best wel een beetje lastig. Wat kan wel, en wat kan niet in de textielbak? Er mag veel, ontdekte tante Dora:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/recyclen-van-textiel/

 

Dit vind je misschien ook leuk...