WIJNKOELERS: HANDIG EN GEMAKKELIJK TE IMPROVISEREN

Lieve tante Dora: wij drinken graag een glaasje wit bij de barbecue, maar witte wijn moet gekoeld worden gedronken. Hoe houden we de wijn koel, zonder steeds naar binnen naar de koelkast te hoeven lopen? Met een wijnkoeler! Die kun je voor weinig geld (tweedehands) kopen, en zelfs met hergebruikt verpakkingsmateriaal improviseren.

Dora wijnkoeler medium

In de keukenkast van het Tante Dora Keuken Team (TDKT) staat een doorzichtige plastic wijnkoeler. Die komt van de rommelmarkt, en één van de neven meent zich zelfs te herinneren dat het ding anderhalve euro kostte. Het is een dubbelwandige diepe bak, precies op maat gemaakt voor één fles wijn. De dubbele wand zorgt voor een perfecte isolatie, en omdat de binnenbak nauw om de fles sluit, gaat er weinig koelte verloren. Een fles gekoelde wijn blijft met gemak een uur op temperatuur.

Bubbeltjesplastic

Je kunt zo’n wijnkoeler ook improviseren met verpakkingsmateriaal. Neem een stuk bubbeltjesplastic en sla die om de fles. Zet het plastic vast met een elastiek. Zorg dat de bodem vrij blijft, zodat de fles kan staan, en laat uiteraard de opening vrij om uit te schenken. Afhankelijk van de dikte en het isolerende vermogen van het bubbeltjesplastic, kan het dranken opvallend lang koel houden, soms ook wel een uur.

Natuurlijk hoeft het niet perse een fles rosé of wit te zijn. Ook een fles priklimonade blijft goed koud in een wijnkoeler, al is de wijnkoeler uit de fabriek niet op de maat van een limonadefles gemaakt. Een fles inpakken in isolatiemateriaal is ook handig als je gaat picknicken. Dan hoeft die grote koeltas niet mee.

Dora wijnkoeler geïmproviseerd

Uiteraard kun je ook koelen in een koeltas, in een emmer met ijswater, of in zo’n speciaal hip tuinkoelkastje. Het voordeel van de isolerende wijnkoelers is echter, dat ze geen energie vragen. Ze houden de wijn koel, omdat ze ervoor zorgen dat de koelte niet verloren gaat. Denk aan een thermosfles, overigens ook een manier om dranken lange tijd koel te houden, zoals ijsthee.

Dora ijspegels

LEES MEER:   Oeps! Vergeten om de wijn in de koelkast te zetten? Snel de lauwe wijn frapperen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/witte-wijn-of-rose-snel-koelen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...